Ettől neked is leesik az állad: Hszi Csin-ping iszonyatosan meglepte Sulyok Tamást

A kínai elnök nem várt dolgot mondott magyarul.

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt.

Sulyok Tamást komoly meglepetés várta

A Sándor-palotában tartott plenáris találkozón Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy a két ország közötti együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet és bizalom. A kínai elnök egy magyar közmondást is idézett, miszerint:

„Bajban ismerszik meg az igaz barát”.

Sulyok Tamás ezzel kapcsolatban felidézte Magyarország alaptörvényét, amely kimondja:

„Tiszteljük más népek szabadságát és kultúráját, együttműködésre törekszünk a világ összes nemzetével”.

Magyarország a keleti-nyugati együttműködésben nem veszélyt, hanem lehetőséget lát, ezért hazánk továbbra is kész arra, hogy hidat képezzen Kelet és Nyugat között – tette hozzá a magyar államfő.

Komoly gazdasági kapcsolatok

A felek egyetértettek abban, hogy a jó politikai kapcsolatok és a kölcsönös bizalom erős és szilárd alapot biztosítottak és biztosítanak a gazdasági, kereskedelmi, befektetési és személyes kapcsolatok bővüléséhez. A gazdasági kapcsolatok erősödésének gyakorlati megvalósulása

a Budapest–Belgrád vasútvonal korszerűsítése.

Megírtuk, hogy 5 évre kaphatnak tartózkodási engedélyt a Kínából érkező munkások és családtagjaik. Ez komoly aggályokat vetett fel az Európai Unióban.

Sulyok Tamás komoly lépésnek nevezte, hogy hamarosan hét kínai nagyvárosba indul közvetlen légi járat Budapestről, továbbá Magyarország kezdeményezettje lett Kína vízummentességi programjának.

Az oktatás terén is egyre szorosabbak a szálak

A két ország között létrejött oktatási kapcsolatok eredményeként a 2022/2023-as őszi szemeszterben Kínából 2 481 hallgató tanult Magyarországon. Ez azt mutatja, hogy népszerűek a magyar egyetemek a kínai hallgatók körében. Magyar–Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium működik Magyarországon, ahol

Európában egyedülálló módon az oktatás magyar és kínai nyelven folyik.

Az öt legnagyobb magyar városban – Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen – működik Konfuciusz Intézet.

Felpörgött az autóipar

Magyarország fontos lépéseket tett a zöld elektromos autóipari átállás területén, melynek további lendületet ad, hogy

a kínai BYD, a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója az első európai autógyárát Szegeden hozza létre.

A CATL 3000 milliárd forint értékű debreceni befektetése Magyarország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása – tették hozzá.

A debreceni CATL-gyár beruházása körüli felháborodásról, és arról, hogy az akkumulátorgyártás veszélyezteti Debrecen ivóvízkészletét, nem ejtettek szót.

Sulyok Tamás meghívást kapott

A hivatalos látogatás végén a kínai államfő meghívta a magyar köztársasági elnököt Pekingbe.

A meghívást Sulyok Tamás elfogadta.

Valódi Hírek