Közel sincs vége: Kibukott egy egészen kínos részlet a II. kerületi fideszes buszoztatásról

A Fidesz SPAR bolthálózattal összefüggő akciójáról érkezett hír.

A II. kerületi Fidesz a hűvösvölgyi SPAR-ba buszoztatja a vásárlókat. A miértről a 444.hu egyik olvasója számolt be a minap. Mint kiderült, az akció atyja, Bozzay Kató kormánypárti politikus fiával közös cégének a hűvösvölgyi SPAR közelében van Nemzeti Dohányboltja.

Mit mond Bozzay Kató?

Nem érti, miért gond a nehéz sorsú embereket ily módon segíteni. A trafikkal kapcsolatban úgy fogalmazott a lap munkatársának:

„Gondoljanak, amit akarnak. Én gondolom, amit én akarok, akkor is, ha Önöknek nem tetszik.”

Mellesleg az akciót hirdető plakáton semmi sem utal arra, hogy kormánypártiak lennének.

Mi történt pontosan?

Kedden számoltunk be a különös jelenségről, és azt feltételeztük, hogy a II. kerületi Fidesz nem hallott a kormány és a SPAR közötti háborúskodásról. Hogy hallottak-e, vagy sem, rejtély maradt, ám úgy tűnik, az akció mögött önös érdekek is húzódhatnak.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Bomlik a Fidesz, durván nekimentek Orbánnak a budapesti kerületben

Mi a helyzet a SPAR-ral?

Mint írtuk, a holland tulajdonú SPAR osztrák leányvállalata – amely a magyar üzleteket tulajdonolja – átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát.

A cég közölte, ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi cégre.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú SPAR-kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – fogalmazott Hans Reisch, a SPAR-csoport vezérigazgatója.

Kapcsolódó: A SPAR Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

A bolthálózat az EU-hoz fordult

A közelmúltban az osztrák üzletlánc bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál a különadó miatt. A vállalat felszólította a közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be a SPAR bedarálásának terve után a projektbe.

Hans Reisch levelet küldött Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának, illetve Thierry Bretonnak, a belső piacért felelős biztosnak, valamint az ügyben illetékes uniós főigazgatóságoknak is.

Kapcsolódó: Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

Nagy Márton hadat üzent

A nemzetgazdasági miniszter március közepén úgy nyilatkozott, hogy

„a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete”.

Szerinte az üzletlánc

„ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket (sic!) terjeszt”.

Kapcsolódó: Majdnem felrobbant Nagy Márton, amikor befutott a levél: Dühöngve üzent vissza a SPAR osztrák vezérigazgatójának

Mellette Lázár János építési és közlekedési miniszter is üzent a bolthálózatnak. Mint közölte, a kormány nem tűri a fenyegetéseket a SPAR-tól, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” (sic!) üzent a kabinetnek.

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a SPAR így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül

– fogalmazott.

Kapcsolódó:

Eljött a bosszú ideje? Már élezik a szablyájukat Nagy Mártonék, bosszút forralnak a SPAR ellen

Belesétáltak a csapdába Orbánék: Hatalmas visszhangja lett a SPAR panaszának

Valódi Hírek