Eljött a bosszú ideje? Már élezik a szablyájukat Nagy Mártonék, bosszút forralnak a SPAR ellen

A SPAR-üzletlánc nemrég bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál.

Jogi lépéseket tesznek Nagy Mártonék, az igazságügyi miniszter, Tuzson Bence fog eljárni – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter az ATV azon kérdésére, hogy feljelenti-e a kormány a SPAR-t.

Mi történt?

Az Európai Bizottság már vizsgálja az Orbán-kormány kiskereskedőkre kivetett adóját, illetve az azzal összefüggő panaszt, amellyel az osztrák kormány és a SPAR élt.

Mint írtuk, a holland tulajdonú SPAR osztrák leányvállalata – amely a magyar üzleteket tulajdonolja – átalakította működését, hogy Svájcba menekíthesse magyarországi vagyonát.

A cég közölte, ezzel védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái rátegyék a kezüket a magyar piacon második legerősebb élelmiszer-kereskedelmi cégre.

A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú SPAR-kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét – fogalmazott Hans Reisch, a SPAR-csoport vezérigazgatója.

Kapcsolódó: A SPAR Svájcba menekíti magyarországi vagyonát Orbán Viktorék karmai elől

A bolthálózat az EU-hoz fordult

A közelmúltban az osztrák üzletlánc bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál a különadó miatt. A vállalat felszólította a közösséget, hogy haladéktalanul avatkozzon be az ügybe.

Kapcsolódó: Végképp betelt a pohár: Kemény lépéseket tesznek az osztrákok az Orbán-kormány ellen

Hans Reisch levelet küldött Margrethe Vestagernek, az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosának, illetve Thierry Bretonnak, a belső piacért felelős biztosnak, valamint az ügyben illetékes uniós főigazgatóságoknak is.

Az információk szerint Reisch nem egyedül vette fel a kesztyűt. Martin Kocher osztrák gazdasági miniszter és Alexander Schallenberg külügyminiszter is támogatásáról biztosította küzdelmében.

Nagy Márton hadat üzent

A nemzetgazdasági miniszter március közepén úgy nyilatkozott, hogy

„a kormányt érintő támadások hátterében nem a SPAR által megfogalmazott intézkedések állnak, annak valós oka az érintett kiskereskedelmi vállalat veszteséges gazdasági helyzete”.

Szerinte az üzletlánc

„ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, továbbá beszállna a piaci árversenybe, kétségbeesésében alaptalan álhíreket (sic!) terjeszt”.

Kapcsolódó: Majdnem felrobbant Nagy Márton, amikor befutott a levél: Dühöngve üzent vissza a SPAR osztrák vezérigazgatójának

Mellette Lázár János építési és közlekedési miniszter is üzent a bolthálózatnak. Mint közölte, a kormány nem tűri a fenyegetéseket a SPAR-tól, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” (sic!) üzent a kabinetnek.

„Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a SPAR így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül

– fogalmazott.

Perelnének Orbánék

Március végén már felröppent a hír, hogy rágalmazási pert fontolgat a SPAR ellen a magyar kormány. A korábbi értesülések szerint a per nem a SPAR Magyarország Kft., hanem az osztrák anyacég ellen irányulna.

„Múlt héten behívtam a SPAR vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott.

Kikérjük magunknak ezt a hangnemet.

Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek”

– mondta Nagy Márton.

A tárcavezető most úgy nyilatkozott az ATV-nek, hogy az Európai Bizottság górcső alá vette a bolthálózat panaszait, de azok nyomán még nem indított vizsgálatot.

Szavaiból továbbá az rajzolódott ki, hogy

már több „feljelentés” történt a különadó miatt az EU-nál,

ez most egy újabb, ám a kabinet nem tervezi visszavonni az intézkedést.

Ismét felmerült a kérdés, hogy a kormány az osztrák anyacéget vagy a magyarországi kft.-t fogja-e jogi úton megtámadni.

Nagy Márton ezzel összefüggésben annyit közölt, hogy

„több szinten történt sértő állítás, amely arra utalhat, hogy mindkét fél megkapja a feljelentést.

Kapcsolódó:

Rögvest felforrt a levegő: Megtörte a csendet Tiborcz István

Valódi Hírek