Mi folyik itt? Életbe lépett Orbánék veszélyes döntése, már nincs visszaút

Gyógyszertár gyógyszerész nélkül? „Hála” Orbán Viktoréknak, Magyarországon ez is lehetséges.

Május 6-án, hétfőn lépett életbe az a rendelet, amely szerint

a fiókgyógyszertárakban nem szükséges a gyógyszerészek fizikai jelenléte.

Gyógyszertár gyógyszerész nélkül?

Rendre beszámolunk az egészségügyet érintő kulcsfontosságú kérdésekről. Magyarországon az utóbbi időben a gyógyszerhiány súlyos problémákat okozott, miközben nemrég egy teljesen új adónemet is kivetettek a készítményekre.

A kormány mindeközben tavaly nyáron vitára bocsátott egy tervezetet, amely szerint a fiókgyógyszertárak nyitvatartása során, egy-egy kivétellel a gyógyszerésznek nem kell személyesen jelen lennie. A telefonját azonban szükséges magánál tartania, hogy esetenként felvilágosítást, tájékoztatást tudjon nyújtani

Az Orbán-kormány rendelete szerint a fiókgyógyszertárakban a gyógyszerésznek akkor kell jelen lennie, ha a patika gyógyszer készítését, vizsgálatát, vagy fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását és kiadását végzi. Mindezt pár hónapja a Magyar Közlönyben fejtették ki.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már korábban jelezte, hogy hibásnak tartja a javaslatot. Hankó Zoltán elnök figyelmeztetett, hogy egy patika sem működhet gyógyszerész nélkül, ez „alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”.

A szakmai szervezetek közül például a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége üdvözli a változást. A szövetség a kezdetektől fogva támogatta a rendeletet.

„Gazdasági okokból, továbbá a gyógyszerész-munkaerőhiány miatt az elmúlt években egyre több vidéki kispatika szűnt meg, ezért szükség volt olyan lépésre, amely ezt a tendenciát meg tudja állítani.

Ahhoz, hogy a fiókgyógyszertárak ne zárjanak be, olyan megoldásra volt szükség, amely biztosítja a szakmaiságot és a gyógyszertár aktív részvételét a lakosság ellátásában.

Az új rendszer továbbra is garantálja a gyógyszerészi jelenlétét, a változás annyi, hogy erre már távközlési eszköz útján is lehetőség lesz, míg személyesen a gyógyszertári szakszemélyzet tagjaként egy szakasszisztens lesz jelen.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a beteg vagy a gyógyszertári szakasszisztens igényli, akkor telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül egyeztethetnek a gyógyszerésszel a készítmények megfelelő alkalmazásával kapcsolatban.

Fontos kiemelni, hogy erre kizárólag a fiókpatikák esetében lesz lehetőség”

– fogalmaztak az Indexnek is eljuttatott közleményükben.

Az intézkedésről >>ITT<< olvashatsz részletesen.

(Index/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Megindult a lavina Pintérék gyógyszertári kavarása után: Felforrtak az indulatok

Valódi Hírek