Most van baj: Bevezették a súlyos tervet a gyógyszertárakban Orbánék

A gyógyszerész szakemberek korábban is jelezték, hogy ez nem jó ötlet.

Rendre beszámolunk az egészségügyet érintő kulcsfontosságú kérdésekről. Magyarországon az utóbbi időben a gyógyszerhiány súlyos problémákat okozott, miközben nyáron egy teljesen új adónemet is kivetettek a készítményekre.

A kormány mindeközben tavaly nyáron vitára bocsátott egy tervezetet, amely szerint a fiókgyógyszertárak nyitvatartása során, egy-egy kivétellel a gyógyszerésznek nem kell személyesen jelen lennie. A telefonját azonban szükséges magánál tartania, hogy esetenként felvilágosítást, tájékoztatást tudjon nyújtani – részletezte a hvg.hu.

Mikor kell majd a gyógyszerész?

A Magyar Közlöny friss száma szerint ezt most kormányrendeletbe foglalták Orbán Viktorék. Eszerint a fiókgyógyszertárakban a gyógyszerésznek akkor kell jelen lennie, ha a patika gyógyszer készítését, vizsgálatát, vagy fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását és kiadását végzi.

A Magyar Gyógyszerész Kamara már korábban jelezte, hogy hibásnak tartja a javaslatot. Hankó Zoltán elnök figyelmeztetett, hogy egy gyógyszertár sem működhet gyógyszerész nélkül, ez „alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés„.

Hozzátette, hogy a tervezet inkább a nagyobb gyógyszertári láncoknak kedvez, holott az eredeti cél az volt, hogy a vidéki patikák terhei csökkenjenek.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikk:

Döbbenet: Müller Cecília egy nagyon népszerű gyógyszert vont ki a forgalomból

Valódi Hírek