Megindult a lavina Pintérék gyógyszertári kavarása után: Felforrtak az indulatok

Ez Súlyos.

Négy egyetem is tiltakozik a gyógyszertár-ellenes lépés miatt

Pintér Sándor gyógyszertári variálása kiborította a bilit

Az Orbán-kormány rendelete, amely szerint a patikák gyógyszerészek nélkül is működhetnek, hatalmas felháborodást váltott ki. Magyarországon négy egyetemen zajlik gyógyszerészképzés, ezeknek az intézményeknek a dékánjai kedden közös állásfoglalásban tiltakoztak a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” terve ellen.

A nemzetközi ajánlásokkal is ellentétes a rendelet

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem közös közleménye felidézi, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség

közös állásfoglalást adott ki.

Felidézték, hogy a helyes gyógyszertári gyakorlat alapelvei szerint is fontos szakmai szerepük van a gyógyszerészeknek a biztonságos és hatékony gyógyszerellátás elősegítésében.

„Az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy

a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegek számára”

– hangsúlyozták.

Megírtuk, hogy a kormány tavaly nyáron vitára bocsátott egy tervezetet, amely szerint a fiókgyógyszertárak nyitvatartása során egy-egy kivétellel a gyógyszerésznek nem kell személyesen jelen lennie. Az érintett szakembereknek azonban szükséges a készülékeiket maguknál tartania, hogy esetenként felvilágosítást, tájékoztatást tudjanak adni.

A Magyar Közlöny február 7-ei száma szerint a fentieket kormányrendeletbe foglalták Orbán Viktorék. Eszerint a fiókgyógyszertárakban a gyógyszerésznek akkor kell megjelenniük, ha a patika gyógyszer készítését, vizsgálatát, illetve fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását és kiadását végzi.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek