Kitálalt az egykor Orbánt is felkérdező katolikus pap: Súlyos dolgokkal vádolta meg a veszprémi érseket

Súlyos dolgok derültek ki Udvardy György veszprémi érsek ügyeiről. Borított az egyházi vezető ügyeiről az Orbán Viktort is felkérdező volt katolikus pap.

Cseh Péter Mihály bántalmazással vádolta meg Udvardy György veszprémi érseket

Cseh Péter Mihály egykori katolikus pap hatalmi

bántalmazással vádolta meg egy interjúban Udvardy György veszprémi érseket.

Emlékezetes, Cseh Péter volt az a pap, aki még 2016-ban azzal robbant be a médiába, hogy az egyik videójában megszólította Orbán Viktort, akit Habony Árpádról kérdezett. Az akkor blogokon és közösségi felületeken is aktívan publikáló pap provokatív kérdéseit azonban finoman szólva sem vették jó néven, ugyanis a Pécsi Egyházmegye és Udvardy György akkori megyés püspök – jelenleg veszprémi érsek –

előzetes vizsgálatot indított ellene.

„Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget, ezért az ügyben Udvardy György megyéspüspök előzetes vizsgálatot indított, és a botrányok megelőzésére

Cseh Péter Mihályt az eljárás idejére minden nyilvános papi működésétől a mai nappal eltiltotta”

– idézte a 24.hu az akkori hivatalos közleményben foglaltakat, amelyet a Magyar Kurírban is közöltek. Cseh Péter ekkor újra szolgálatba állhatott, azonban 2020 szeptemberében ismét felfüggesztették.

Ismét megszólalt a volt pap

Az egykor közismert katolikus pap újból interjút adott, amelyben kitért felfüggesztésének körülményeire is. Az azóta már házasságot is kötő Cseh Péter Mihály a Szemléleknek adott interjújában kiemelte: nem kilépett a papságból, a hivatását nem elhagyta, hanem őt egyszerűen

elzavarták.

„Körülbelül másfél évig próbáltam visszajutni, élt bennem a remény, hogy ez sikerülhet. Idefelé jövet próbáltam megfogalmazni magamban, hogy mi vezetett a felfüggesztésemhez. Arra jutottam, hogy amit Udvardy György a Pécsi Egyházmegyében 10 éven keresztül velem, illetve másokkal is művelt, arra én ezt a két szót tudom mondani, hogy

hatalmi abúzus.

Külső szemlélőnek talán nem olyan egyértelmű, de az a rengeteg megaláztatás, amit ő velem szemben elkövetett, az erősen romboló”

– részletezte Cseh Péter az interjúban, aki arra nem tért ki, milyen konkrét megaláztatások érték az érsek részéről. Azt azonban többször is hangsúlyozta, hogy Udvardy György mások ellen is követett el visszaéléseket.

„Amit Udvardy György velem csinált, az tönkretétel volt”

– mondta a volt pap, hozzátéve: a 2016 tavaszától 2020 őszéig tartó időszakban kiégett. Ez szerinte azért történhetett, mert a vallási gyakorlatai már fanatizmussá váltak.

„Ami abból fakadhatott, hogy egy cselekedeteket középpontba helyező vallásosságban éltem, mintha egy nagy lépcsőn fel kellene másznunk Istenhez”

– fogalmazott, majd azt is elismerte, sokszor előfordult, hogy „spirituális gőg” volt benne.

Valódi Hírek