Mi folyik itt? Spórolt a fűtésen az ellenzéki nagyváros, gigabírság lett a vége

Ez most komoly?

2023 első hónapjaiban az Orbán-kormány szólította fel az önkormányzatokat, hogy spóroljanak a gázzal, fűtsenek kevesebbet. Az állami fenntartású intézményekben meghatározták, hogy mi lehet az a maximum-hőmérséklet, amire felfűthető egy-egy iskola vagy színház.

Amint megírtuk, Pintér Sándor már 2022 augusztusában kiadta az ukázt: télen csak akkor lesz fűtés a közintézményekben, „ha a helyzet megengedi”. Az önkormányzatok ezért 2022-2023 telén komoly spórolásba kezdtek: sokan fagyoskodtak az iskolapadokban is.

Az ellenzéki vezetésű Szeged mindent megtett, hogy kevesebb gázt fogyasszanak; úgy tűnik, ez most sokba fog kerülni nekik.

Az MVM ugyanis százmilliós bírságot szabott ki a városra, mert a földgázfogyasztásuk kevesebb lett az előre lekötött mennyiségnél.

A sportuszodától a Móra Ferenc Múzeumon át a Szegedi Nemzeti Színházig több létesítményt is bezártak 2023. január–februárban, hogy elérjék a kormány által előírt 25 százalékos energiamegtakarítást. Ez azon túl, hogy a város lakóinak mozgásterét csökkentette, jelentős bevételkieséssel is járt.

A Szegedi Nemzeti Színháznak a tavaly év elején elmaradt előadások 19 millió forintos bevételkiesést okoztak, most pedig 11 milliós gázkötbérről kaptak számlát.

Az MVM Zrt. korábban azért szabott ki 190 milliós kötbért a Szegedi Távfűtő Kft.-re, mert a cég növelte a geotermikus energia, a termálvíz hőjének felhasználását, így csökkentve a felhasznált földgáz mennyiségét.

Botka László, Szeged polgármestere a Facebookon indulatosan kommentálta az eseményeket.

„Normálisak?!? Az önkormányzati cégeink és intézményeink takarékosak voltak az energiával. A kormány cége ezért büntetést szab ki, ki kellene fizetnünk a fel nem használt energia árát is! Abszurdisztán…”

– írta.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek