Kíváncsi vagy, mennyi gázt fogyaszthatsz még a „rezsicsökkentett” keretből? Itt vannak a részletek!

Így már minden érthető.

Ahogy arról írtunk, a világpiaci gázárak csökkenésével az „olcsón” beszerzett gáz meglehetősen sokba kerül nekünk. Ráadásul a lakossági gázárak bonyolításával sokunkban merülnek fel kérdések.

Nem tudjuk, hány köbmétert fogyaszthatunk 102 forintos köbméterenkénti áron télen és mennyit nyáron. Ahogy azt sem: miként úszhatjuk meg a rezsicsökkentett keret túllépését. A novekedes.hu gyűjtötte össze a felmerült kérdésekre a válaszokat.

Az „átlagfogyasztás” szintjéig, azaz 1729 köbméterig 102 forintot fizetünk köbméterenként. Ám hogy ne legyen ennyire egyszerű a képlet: az átlagfogyasztás hónapról hónapra változik, így más az a mennyiség, amely télen, és más az, ami nyáron „átlagosnak” számít. Így történhet meg az, hogy

télen esetleg kisebb összegről kapunk számlát, májusban viszont jojózik a szemünk.

A szolgáltatók a havi átlagokra bevezették az úgynevezett „fogyasztási jelleggörbét„, amely nem más, mint a többéves átlagfogyasztás adatai alapján kiszámolt mennyiség havi szintre lebontva.

Ha ezzel még nem vagyunk beljebb, lássuk a konkrét számokat! Ha valaki nem csak fűtésre, hanem főzésre és/vagy vízmelegítésre is gázt használ, az januárban 329 köbméter gázhoz juthat „csökkentett” áron. Februárban ez a szám 270 köbméterre esik vissza.

Áprilisban, a fűtési szezon végén már csak 116 köbméter „olcsó” gázhoz juthatunk háztartásonként. Júliusra és augusztusra pedig csak 16 köbméterünk marad havonta. Ez egy négytagú család esetén, akik gázzal főznek és a vizet is azzal melegítik, már nem biztos, hogy elég.

Ha csak fűtésre használunk gázt, akkor januárban 342 köbméter, februárban 281, a három nyári hónapban azonban például már semennyi sem áll a rendelkezésünkre a fennálló keretből.

(novekedes.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek