Ez rettenetes: Újabb részletek derültek ki a bicskei gyermekotthonban történt borzalmakról

A ped0filbotrány egyre undorítóbb.

Bárnai Árpád történelemszakos tanárnak készült. Az egyetem mellett keresett állást, így került Bicskére, ahol a párja pszichológusként dolgozott. A Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon volt nevelője a 444.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy már 2006 és 2011 közt is durva dolgok történtek az intézményben. Őt akkor bocsájtották el, amikor

jelezte, hogy több gyerek is sze*uális zaklatásról panaszkodott neki.

Megszólalt egy áldozat

A volt gyermekfelügyelő elmondta, hogy 2010-ben egy akkor körülbelül 12 éves fiú mondta el neki elsőként, hogy Vásárhelyi János belenyúlt a nadrágjába, majd egyre több gyermek jelezte, hogy sze*uális zaklatás áldozata lett. Mindezt úgy, hogy

a gyermekotthon volt igazgatója az intézményben lakott, együtt a rábízott gyermekekkel.

„A »szakmai koncepció« az volt, hogy legyen minél több és minél színesebb program a gyerekeknek. Kössük le, foglaljuk le a gyerekeket. A megközelítés durvább verziója volt, hogy

az igazgató azt képviselte: nem árt, sőt jót tesz a kamaszoknak, ha porn*t (sic!) néznek a kábeltévén”

– mondta el Bárnai.

A gyermekek visszavonták a vádakat

2012-ben azonban a gyermekek visszavonták a Vásárhelyi János ellen felhozott vádakat. Bárnai szerint ebben jelentős szerepe volt Kónya Endrének, az igazgatóhelyettesnek is. Kiskorú, tehetetlen gyerekeket „nem nehéz” rábírni arra, hogy jobb, ha nem vádolják bűncselekménnyel az igazgatót.

Egy fiút például azzal fenyegettek meg, hogy nem tarthat kapcsolatot a rokonával, ha nem vonja vissza vallomását, mást ajándékkal győztek meg.

A vallomások visszavonását követően,

2016-ban azonban öngyIlkos lett az egyik áldozat.

Így aztán az első „vizsgálat” lezárult, Vásárhelyi maradhatott az intézmény élén. A ped0filbotrányról évekig nem esett több szó. Az ügyre 2016-ban derült fény: tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül adásában számolt be arról, hogy az igazgató orálIs sz*xre kényszerítette őket.

A két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgatót leváltották, ellene később eljárás indult.

A vádirat szerint Vásárhelyi – aki mellesleg Bicske díszpolgára, valamint a rangos gyermekvédelmi kitüntetés (!), a Bárczy-díj birtokosa is volt – különböző kedvezmények fejében kényszerítette a gondozására bízott fiúkat. Őt nyolc év szabadságvesztésre ítélték. A helyettesét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében,

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

A kegyelmi botrány óta dőlnek a dominók

Novák Katalin és Varga Judit február 10-én, szombaton, közvetlenül egymást követően nyújtották be lemondásukat. A köztársasági elnök a Sándor-palotában elmondott, felvételről sugárzott beszédben intett búcsút államfői tisztségének.

Közvetlenül utána Varga Judit jelezte, hogy EP-listavezetői mandátumáról, parlamenti képviselői pozíciójától és minden más tisztségétől megválik, sőt, a közélettől is visszavonul.

Kevesebb, mint egy hétre rá, február 16-án, péntek délután benyújtotta lemondását Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöki posztjáról – közölte a püspök a zsinati beszédében.

A püspök a harmadik szereplő, aki lemondani kényszerült a nemrég kirobbant ped0filbotrány után.

Valódi Hírek