Felforrt a levegő Balog Zoltán körül: Bíróságra mennek a hívők a püspök szégyenletes tette miatt

Balog Zoltán református püspök távozását követelik az egyháztagok.

Nyílt levelet írt 10 elkötelezett református, akik hívőtársaik nevében sürgetik Balog Zoltán távozását. Levelüket eljuttatták a Szemlélek szerkesztőihez, és mint kifejtették,

„Balog püspök ténykedése az állam és egyház közötti egészségtelen, oda-vissza való beavatkozás és összefonódás megtestesülése.

Balog Zoltán püspök egy személyben testesíti meg egyházunk politikai kiszolgáltatottságát. Ő a tisztségét világi hatalmával és az anyagi előnyök kecsegtetésével szerezte meg, ezáltal egyházunkban az anyagiasság szimbólumává vált. A kegyelmi ügy kirobbanása óta különösen, minden nap azért szégyenkezünk, hogy az általa vezetett egyház tagjai vagyunk.

Ezért kényszerülünk megszólalni, a petíciónkat aláíró több, mint ezer személy által is felhatalmazva”.

Meglátásuk szerint mindenki úgy táncol, ahogy a kegyelmi botrányban érintett püspök fütyül, eközben pedig eluralkodott a káosz. Balog magatartásával rossz hírét keltette az egyháznak, viszálykodást, közössége megosztottságát eredményezte, magatartása megbotránkoztatást váltott ki – fogalmaztak a nyílt levélben.

Mint írták,

eljárást kezdeményeznek a Zsinati Bíróságnál Baloggal szemben

és követelik leváltását.

Mellesleg április 24-25-én, szerdán és csütörtökön tartják a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tavaszi ülésszakát. A tervezett témakörök között nem szerepel Balog Zoltán püspöki alkalmassága.

Mi a helyzet Balog Zoltánnal?

Mint azt a minap írtuk, a kegyelmi botrányban vastagon érintett református püspök maga beszélt arról szűk, egyházi körben, hogy politikusok, valamint közéleti szereplők jelzésére azon kezdett el gondolkodni, miként lehetne „megmenteni” valakit úgy, hogy az ne ütközzön törvénybe, ám mégis elkerüljék, hogy az illetőt bilincsbe verve vigyék el, mert – fogalmazott – „egy elszámolás nem sikerült” (?).

Kapcsolódó: Próbálták titkolni, de kibukott: Bűnözőket akart mentegetni a ped0filbotrányban érintett Balog Zoltán

Eközben a reformátusok körében hatalmasra duzzadt az ellenállás. Nyilatkozatot adtak ki arról, hogy Balog kegyelmi botrányban való érintettsége miatt a Magyarországi Református Egyház napról napra veszít a hiteléből.

„Anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balog Zoltánt, mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is. Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye”

– fogalmaztak.

Kapcsolódó: Gigantikusra duzzadt az ellenállás: Mihamarabb a süllyesztőbe küldenék Balog Zoltánt a reformátusok

Megajándékozta Balogékat az állam

Ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant még januárban. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint az épület több mint 1,4 milliárd forintot ér.

Kapcsolódó:

Nem verték nagydobra, de kibukott: Milliárdos értékű „ajándékot” kaptak Balog Zoltánék az államtól

Érik az újabb balhé a reformátusoknál: Balog Zoltán által kinevezett esperes indul fideszes színekben Mohácson

Valódi Hírek