Matolcsyék rátenyereltek a pánikgombra: Egy szempillantás alatt ellophatják az adatainkat

Az MNB nevével és logójával próbálják meggyőzni a gyanútlan ügyfeleket a svindlerek.

Nagyon nagy bajra figyelmeztet az MNB, muszáj lesz résen lenni

Újabb, a Magyar Nemzeti Bank nevével és logójával elkövetett csalásra figyelmeztettek. Egy most terjedő e-mailes átverés során bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rábírni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le – közölte a jegybank hétfői közleményében.

Kiemelték, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem készít és támogat víruskezelő programot sem lakossági, sem vállalati ügyfelek számára. Felhívták a figyelmet arra, hogy az így megkeresett vagy megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulniuk.

A csalók a levélben a hamis víruskezelő program letöltéséhez egy linket is küldenek, amelyre kattintva már a rosszindulatú szoftver számára kell megadni a személyes és banki adatokat. Az így letöltött programba beírt érzékeny adatokkal

az ügyfél lényegében átengedi a bűnözőknek a számlája feletti irányítást

– részletezték.

Az jegybank biztosan nem fog vírusirtó letöltésére kötelezni!

Ez a program nem vírusirtó, nem lesz biztonságban a pénze, és ha óvatlan, a bűnözők megszerezhetik megtakarításait – emelték ki.

Tájékoztattak, hogy a jegybank nem levelez közvetlenül lakossági vagy vállalati ügyfelekkel, nem készít és nem támogat vírusirtó programot. Az MNB kéri, hogy minden banki ügyfél legyen körültekintő,

e-mailben érkező kérésre ne telepítsen semmilyen szoftvert,

és eszközeire kizárólag ellenőrzött applikációt töltsön le.

(MTI)

Valódi Hírek