Valami készül? Sürgősen kiadta az ukázt minisztereinek Orbán Viktor

Varga Mihály és Pintér Sándor nagy feladatot kapott.

Orbán Viktor egyik friss határozata szerint a kormány megemeli az egészségbiztosítási alap gyógyító-megelőző ellátásra szánt pénzügyi keretét több mint 63 milliárd forinttal. A miniszterelnök azonnali hatállyal kiadta a feladatot Varga Mihály pénzügyminiszternek.

Emellett Pintér Sándor belügyminiszternek Varga Mihállyal együtt kell készítenie egy előterjesztést azokról az intézkedésekről, amelyek a fekvőbeteg-ellátó intézményeknek a még idén felmerülő feladatai ellátásához, azok biztosításához elengedhetetlenek. Ennek határideje május 15. a friss Magyar Közlöny szerint.

Mi a helyzet az egészségüggyel?

Mint írtuk, Magyarországon a GDP mindössze 7,4 százalékát teszik ki az egészségügyi kiadások, ez pedig a 6. legalacsonyabb érték az Európai Unióban. A közösség átlagos ráfordítása 10,9 százalék. Mindez kiolvasható a Magyar Nemzeti Bank nemrég megjelent 2023-as Versenyképességi jelentéséből.

Mellesleg a versenyképesség területén is rontottunk, jelenleg a 19. helyet foglaljuk el az EU-ban. Ráadásul az Egészséges társadalom elnevezésű területen majdnem az utolsók, 26-ak vagyunk a közösség tagállamai között.

Kapcsolódó: Befutott az újabb súlyos bizonyítvány – vészesen nagy bajban van a magyar egészségügy

Bajban vannak a kórházak

Ahogy beszámoltunk róla, az Orbán-kormány nyárig 104 milliárd forintos kórházi adósságrendezését ígért, ám az összeg már március végén 110 milliárd forintnál járt.

A hazai kórházak tetemes adósságairól rendre írunk. Mire 2022 végére sikerült kifizetni a beszállítókat, újabb tízmilliárdos tartozással kalkulálhattak az egészségügyi intézmények.

A Magyar Államkincstár adatai szerint június végéig mintegy 70,2 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel a fekvőbeteg-ellátó intézmények, a szakrendelők és a kórházak háttérintézményei. Mint kiderült, az adósság szeptemberre elérte a 100 milliárd forintot – egy évvel korábban az összeg csupán 60 milliárdra rúgott.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára nemrég kifejtette, hogy tavaly év végén a kormány 130 milliárd forintnyi tartozásból 90 milliárd forintnyit rendezett. Ennek ellenére januárban már 83 milliárd, februárban pedig több mint 100 milliárd forint volt a kórházak adóssága.

Kapcsolódó: Kicsengettek Pintéréknek: Orvosszakmai szervezetek tenyereltek rá a vészcsengőre

Az OSZ az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével (ETOSZ), valamint a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszterével (MediKlaszter) hangsúlyozta, hogy az eddigi talán legnagyobb összegű konszolidáció ellenére, ma

„rosszabb a helyzet, mint volt”.

A három szakmai szervezet március végén azt kérte a kormánytól, hogy utóbbi mihamarabb biztosítsa a kórházak lejárt tartozásának fedezését, és mielőbb történjen meg az adósságok teljes rendezése.

Varga Mihály pénzügyminiszter is megszólalt az ügyben

A tárcavezető április elején beszélt arról, hogy megvizsgálják a kórházi adósságok rendezésének lehetőségét. Ekkor röppent fel a hír, hogy a kormány nyárig két részletben mintegy 104 milliárd forintnyi tartozást rendez.

Bezárás bezárás hátán

Takács Péter a napokban tartott előadást egy konferencián, amelyben megpendítette, hogy további kórházak bezárására lesz szükség. Az egészségügyi államtitkár kijelentette azt is, hogy számos ellátási helyen tovább kell csökkenteni a kapacitásokat.

Március végén írtunk arról, hogy az ellátáshoz nélkülözhetetlen orvostechnikai eszközöket beszállító cégek helyzete a kórházak adósságainak rendezetlensége miatt tarthatatlanná vált. Ez az elmúlt időszakban több kórházi osztály működésének a felfüggesztéséhez vezetett.

Április 19-től átmenetileg szünetelni fog a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg ellátás a Keszthelyi Kórházban. Az egészségügyi intézmény nem részletezte az intézkedés okát, ám a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium pár napja közölte, hogy a kórházban orvosi kapacitásprobléma áll fenn, ezért kellett meghozni a súlyos döntést.

Az Orbán-kormány friss döntése minden bizonnyal összefüggésben áll a választási kampánnyal is. Ugyanis napról napra futnak be a hírek megszorításokról – nem csupán az egészségügy területén –, kórházi osztályok bezárásáról, az intézkedések nyomán pedig fontos bázisait veszítheti el a Fidesz.

Kapcsolódó:

Hatalmas veszélyben a betegellátás: Padlóra küldték Pintérék a kórházakat

Valódi Hírek