Nyomoznak a Fidesz-közeli cégek ellen: Milliárdos csalás miatt kerültek pácba Orbán kulcsemberei

A Covid-gyorsteszt szerződéseket lefoglalták.

Ujhelyi István EP-képviselő kérte ki a Covid-gyorsteszt szerződéseket az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ), ám „technikai okok” miatt nem tudták kiadni azokat. Az OKFŐ vezetője, Révész János közölte, hogy a szerződésekkel kapcsolatban nyomozás folyik – írta meg a hvg.hu.

A világjárványos is szépen kerestek

A két Fideszhez közel álló cég összesen 5 milliárd forintért szállított túlárazott Covid-gyorsteszteket állami megrendelésre. A járvány elmúltával azonban felszívódtak.

„Jelenleg olyan hatósági eljárás van folyamatban,

melyben az érintett dokumentumok lefoglalásra kerültek,

így az ezekkel kapcsolatos dokumentációt nem áll módomban kiadni”

– írta április 10-i Révész a képviselőnek.

A beszerzésekkel kapcsolatban nyomozás is folyik.

Fideszes háttér

Az OKFŐ jogelődjén, az Állami Egészségügyi Ellátó Központon (ÁEEK) keresztül a Covid-járvány idején, 2020-ban az állam több százezer antigéngyorstesztet vásárolt. Mindezt az egészségügyi piacon ismeretlen, fideszes hátterű cégektől, ráadásul – egy veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján – közbeszerzés nélkül.

Az ÁEEK előlegként a vételár felét elutalta a cégeknek.

Az előleg fedezte a beszerzési árat,

így a cégek befektetett saját tőke és üzleti kockázat nélkül tudtak zsíros üzletet kötni az állammal.

A világjárványt követően aztán lehúzták a rolót.

Milliárdok röpködtek a Covid-gyorstesztek körül

A portál közölte a két cég és a velük kötött állami szerződések részleteit:

  • 2020. november 17-én a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 93 millió 870 ezer forint értékben szerződött az ÁEEK 30 ezer darab RapiGEN Biocredit Covid–19 antigéngyorstesztre.
  • 2020. november 23-án a Rayrai Szolgáltató Kft.-vel 1 milliárd 627,5 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 500 ezer darab Biocredit Covid–19 Ag-gyorstesztre.
  • 2020. november 23-án a Minerva Tanácsadó és Forgalmazó Kft.-vel 3 milliárd 150 millió forint értékben szerződött az ÁEEK 1 millió darab gyorstesztre.

A Rayrai Kft. egy thaimasszázs-szolgáltatóból vált milliárdos árbevételű gyógyászati nagykereskedővé. Az 1,72 milliárdos állami megbízás előtt, illetve közben lett tulajdonos a cégben Kupper András volt fideszes parlamenti képviselő és Tasnádi László volt belügyi államtitkár.

A cég a tulajdonosoknak komoly osztalékot fizetett: összesen 795 millió forintot vághattak zsebre.

A Minerva Kft. résztulajdonos-ügyvezetője Martos Dániel, a ferencvárosi Fidesz vezető embere volt, aki később Szijjártó Péter parlamenti gyakornoka lett. Martos a IX. kerület vagyonkezelő cégében a parkolási rendszerért felelt, ahonnan a parkolási mutyi miatt volt kénytelen távozni.

2021 februárjában a A Minerva Kft.-t eladták. Egy kis borsodi faluban élő 19 éves fiatal vette meg. Ám előtte még osztalékot fizettek a tulajdonosoknak.

Valódi Hírek