Exkluzív: Lévai Anikó nyomására erőlteti Bán Teodórát a Fidesz a szabadtéri színházak élére?

Kiderült: jó barátnők Orbán Viktor feleségével.

Értetlenül áll a közvélemény nagy része az előtt a zsarolás előtt, amellyel a kormány igyekszik mindenáron Bán Teodórát a budapesti szabadtéri színházak élén tartani.

Mint ismert: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a napokban azzal zsarolta meg Karácsony Gergelyt: ha nem Bán Teodóra marad a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója, akkor a kormány felfüggeszti a tárgyalásokat a fővárosi színházak finanszírozásáról.

Az ügy még a budapesti ellenzéket is kettéosztotta: a DK kitartott amellett, hogy nem szabad Orbánékkal megalkudni, Karácsony viszont egy puhább javaslatot tett, így végül a Fővárosi Közgyűlés szerdán azt a kompromisszumos megoldást fogadta el, hogy kettéosztják a Szabad Tért:

  • a Margitszigeti Színpad igazgatója a Fidesz által erőltetett Bán Teodóra lesz,
  • a városmajorié pedig az ellenzék által preferált Benkő Nóra.

Mint utólag kiderült: hiába, Bán Teodóra ugyanis nem fogadja el a kettős ügyvezetést, és csak akkor vállalná a Margitszigeti Színpad vezetését, amennyiben azt és a Városmajori Színpadot két önálló cég irányítaná.

Bán Teodóra azt is szeretné, hogy hat hónappal hosszabbítsák meg a március elsején lejáró mandátumát, hogy a mostani nyári szezont még le tudja bonyolítani. Azt is jelezte, hogy ezt nem ultimátumnak, hanem „logikus és gyakorlatban működő konstrukciós javaslatnak” szánja.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón az ATV kérdésére, hogy a “megosztott” döntés elfogadható-e a kormány számára, kijelentette: a kormánynak az a megoldás elfogadható, ami Bán Teodórának is elfogadható.

De miért ennyire eszelősen fontos a Fidesznek Bán Teodóra?

Erre a kérdésre adhat választ az a meglehetősen pikáns történet, amelyet városházi források meséltek el a Nyugati Fénynek.

Amikor 2003 végén az MSZP-SZDSZ-es többség kinevezte Bán Teodórát a Szabad Tér Színház élére, az akkori fideszes ellenzék nemmel szavazott.

A szavazás után azonban Lévai Anikó személyesen hívta fel Kupper Andrást, a Fidesz akkori budapesti frakcióvezetőjét, hogy leszidja, amiért így megsértették a barátnőjét. Mint kiderült: Lévai Anikó és Bán Teodóra évtizedes jó viszonyt ápolnak.

Az eset fültanúja szerint Lévai Anikó szabályosan kiabált Kupperral a telefonban, és ukázba adta neki, hogy kiengesztelésül küldjön egy hatalmas virágcsokrot Bán Teodórának.

Ami meg is történt, a Fidesz budapesti frakcióvezetője egy malomkerék méretű csokorral kért elnézést Lévai barátnőjétől a „tévedéséért”.

Kupper András, a Fidesz korábbi budapesti frakcióvezetője

Kupper András azóta teljesen kikopott a magyar politikából.

Két, korábban ismert telefonszáma közül egyik sem él, így nem sikerült megkérdeznünk tőle: ő hogyan emlékszik a történtekre.

Ha sikerül elérnünk Kuppert, frissítjük cikkünket.

 

Valódi Hírek