Orbán orosz pénzembere a törvények felett áll? Egészen meghökkentő módon kivételeznek vele a magyar hatóságok

A Fidesz kiemelten támogatja a Putyinhoz köthető oligarchát.

A Pest Megyei Kormányhivatal határozata a felszín alatti szennyeződések miatt kármentesítésre kötelezett egy céget. Ruszlan Rahimkulov Láng Negyed-projektjével kapcsolatban határoztak így, ám a kármentesítésre nem az oligarchát kötelezték – írta meg a nepszava.hu.

Orbánék védik Putyin haverját

A döntés meglehetősen szokatlan. A megadott helyrajzi számmal jelzett területet a friss tulajdoni lap tanúsága szerint tavaly március végén megvásárolta a Southblaze Kft. Így érthetetlen, hogy miért végezne kármentesítést a terület előző birtokosa, a Pacont Kft.

A Southblaze-nek hivatalosan három cég a tulajdonosa. Ám a társaság minden bizonnyal az Orbán Viktorral és a Putyin-kormánnyal is jó kapcsolatot ápoló Rahimkulov Ruszlané, aki az egyik cégén keresztül csaknem 30 millió eurót tolt bele a vállalkozásba.

A Southblaze az adásvétellel egyidőben 20 millió eurós jelzálogot jegyeztetett be a Váci út melletti volt ipartelepre.

Az egykori gyártelepre új városközpont építését tervező Rahimkulov csapata már 2022-ben elindította a környezetvédelmi eljárást. Az akkor a Tarnai Richárd által vezetett Pest Megyei Kormányhivatal le is zárta.

Indoklásuk szerint a több mint 8 hektáros tömb esetenként 65 méteres magasságú épületekkel, több mint 400 ezer négyzetméter összterületen történő beépítése, és 3000 parkoló létesítése nincs jelentős hatással a környezetre. Ezért környezetvédelmi engedélyeztetési eljárást sem kell lefolytatni.

Kapcsolódó: Orosz milliárdosokkal üzletel a felfüggesztett börtönre ítélt Hajdu Péter

A kormány a beruházást támogatja

A fejlesztés helyszínét a kormány

rozsdaövezeti akcióterületté jelölte ki,

így a kiemelt beruházásokhoz hasonlatos gyorsított és könnyített engedélyezés mellett adókedvezmény is jár a projekthez.

A tervek elképesztően gyorsan készültek el, a fővárosi kormányhivatal építésügyi főosztálya pedig egymás után adta ki az engedélyeket az iroda és lakóépületekre.

Kapcsolódó: Az Alkotmánybíróságnál tiltakozott az önkormányzat, az orosz milliárdos érdekeltsége mégis megkapta az építési engedélyt egy budapesti társasházra

A területre egy nemzetközi sportszövetség is költözik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly májusban állapodott meg arról, hogy Budapestre költözik a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség, a World Aquatics (WA). Az új központnak pedig a műemléki védettségű Eisele-csarnok ad majd otthont.

A komplexumban több iroda, étterem, VIP-részleg, medence, edzőterem, egy 250 szobás szálloda, valamint konferencia-helyszín létesül.

A megállapodás alapján:

„Magyarország, mint fogadó állam 15 éven keresztül térítésmentesen biztosítja a WA számára a megfelelő elhelyezést”,

valamint különféle adókedvezményeket, mentességeket biztosít.

Ahogy arról is megállapodtak, hogy 2027-től évente kétszáz sportoló érkezhet magyarországi egyetemekre felsőoktatási ösztöndíjjal.

A környék tiltakozott

Megírtuk, hogy 2022 októberében meghozta döntését az Alkotmánybíróság, és tárgyalás nélkül utasították el a XIII. kerületi önkormányzat panaszát az orosz milliárdos beruházásának ügyében. Ugyanis – mint indokolták – nem alapvető alkotmányossági kérdés, hogy a kerület akarata ellenére építenek hatalmas társasházat az angyalföldi Népfürdő utca–Dagály utca–Jakab József utca–Bodor utca által határolt területen.

Valódi Hírek