Az Alkotmánybíróság tárgyalás nélkül elutasította az önkormányzat panaszát: Megépülhet az orosz milliárdos angyalföldi társasháza

Nincs vita.

Meghozta döntését az Alkotmánybíróság, és tárgyalás nélkül utasították el a XIII. kerületi önkormányzat panaszát az orosz milliárdos beruházásának ügyében. Ugyanis – mint indokolták – nem alapvető alkotmányossági kérdés, hogy a kerület akarata ellenére építenek hatalmas társasházat az angyalföldi Népfürdő utca–Dagály utca–Jakab József utca–Bodor utca által határolt területen, írta a Népszava.

Így elhárult az utolsó akadály is Rahimkulov Ruszlan, Magyarországon élő orosz oligarcha cége, az Idom Házépítő Kft. beruházása előtt.

A terület egyik felére sportcsarnokot húznának fel, míg a Népfürdő utcai részre egy több mint háromszáz lakásos társasház kerül. A bemutatott koncepciót a kerületi tervtanács azonban túl nagynak, a környezetéhez nem illeszkedőnek találta, így nem támogatta.

Az Alkotmánybíróság keddi végzése értelmében a beruházás nem sérti az egészséges környezethez való jogot sem, mivel az Alaptörvény egyrészt csak „a visszalépést tiltja a környezetvédelem egyszer már elért védelmi színvonalától”, másrészt ez az alapjog természeténél fogva csak az embereket illeti meg: jogi személyt, ebben az esetben az önkormányzatot nem.

Hozzátették azt is: „az Alkotmánybíróság kiemelt jelentőséget tulajdonít a megelőzés elsőbbségének”.

Beszámoltunk róla korábban, hogy Angyalföldön jelölték ki az első rozsdaövezeti akcióterületet, és Rahimkulov Ruszlan érdekeltségébe tartozik az ingatlan.

Magyarország egyik leggazdagabb emberéről sokat nem lehet tudni, kerüli a nyilvánosságot, a magyar sajtóban egyetlen egyszer jelent meg róla fénykép.

A Telex egy 22 milliárdos beruházás miatt foglalkozott az orosz milliárdossal, ugyanis a Rahimkulov fivérek több mint 500 milliárd forintos vagyon felett rendelkeznek. A G7 információi szerint mindkét orosz „vállalkozó” rendelkezik magyar állampolgársággal is, és nevüket magyaros szórendben is használják.

Kapcsolódó:

Az Alkotmánybíróságnál tiltakozott az önkormányzat, az orosz milliárdos érdekeltsége mégis megkapta az építési engedélyt egy budapesti társasházra

.

Valódi Hírek