Bejelentették: Négynapos ülést tart a héten a parlament – rendkívüli ügyekről dönt az Országgyűlés

Itt vannak a részletek.

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a tavalyi zárszámadást, a jövő évi adótörvényeket és a globális minimumadóról szóló törvényjavaslatot tárgyalja.

A parlamenti honlapon olvasható napirendi javaslat szerint az ülés 13 órakor kezdődik. A tájékoztatás szerint a képviselők megemlékeznek a múlt héten elhunyt Alföldi Albert (MSZP) volt országgyűlési képviselőről.

A napirend előtti felszólalások után mintegy három órán keresztül interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangzanak el.

Emellett a döntéshozók lefolytatják tizenegy előterjesztés bizottsági jelentésének és összegző módosító javaslatainak vitáit.

Terítéken lesz többek között

  • a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavalyi zárszámadása, valamint jövő évi költségvetése,
  • a 2022-es központi költségvetés végrehajtása,
  • a jövő évi adótörvények,
  • a globális minimumadót szabályozó törvényjavaslat
  • és az az indítvány, amely kiterjesztené az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított kiváltságokat, mentességeket és könnyítéseket a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire.

Arról is dönteni fognak, hogy a Nemzetközi Úszó és Vízilabda Szövetség székhelye a svájci Lausanne-ból Budapestre költözik.

Vita lesz az úgynevezett „kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről” szóló törvényjavaslatról is,

amely lehetővé teszi az állam tulajdonában álló egyes

  • kastélyok,
  • kúriák,
  • udvarházak

tulajdonjogának ingyenes átruházását vagy vagyonkezelésbe adását.

A honatyák megvitatják a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítását is, amely lehetővé tenné, hogy eltérő vízdíjat fizessenek a lakossági és a nem lakossági felhasználók, továbbá hogy a miniszter országosan egységes víz- és csatornadíjat állapítson meg a nem lakossági területen.

(MTI)

Valódi Hírek