Mi történt? Befuccsolt az orbáni projekt, Pintéréknek nem sikerül einstandolni azt, amit elterveztek

Orbánéknak nem sikerült felkészülni az államosítás miatti költségekre.

November helyett egy év átmeneti időszak után, csak 2025 vége felé vezetnék be a CT és az MR vizsgálatok még tavaly nyáron eldöntött államosítását. A kormány ugyanis már most látja, hogy nem tud minden feltételt biztosítani – írta meg a hvg.hu.

Tavaly döntöttek

Tavaly nyáron megírtuk, hogy az Orbán-kormány előkészítette a nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását.

Mindez azt jelentené, hogy 2024 novemberétől csak az állam végezhetne közfinanszírozott képalkotó CT- és MR-vizsgálatokat. Azoknak a magán- és önkormányzati szolgáltatóknak, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban, november végéig

megszűnne a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk.

Nem áll rendelkezésre elég kapacitás az államosítás érdekében

A magyar kabinet honlapjára felkerült kormányrendelet-tervezet javasolja, hogy egy évvel tolják ki a saját maguk szabta határidőt. Így csak 2025. november 1-től vezetnék be teljes körűen a computer tomográf (CT-) és a mágneses rezonancia (MR-) vizsgálatok államosítását. Addig,

ahol szükséges, maradhatnak az egészségbiztosítóval szerződő magánszolgáltatók is,

ezt rögzíti a tervezet. A benyújtott javaslatból kiderül, hogy Orbánék kénytelenek elismerni és leírni, hogy a nagy lendülettel elhatározott államosítás halogatásának indoka egyszerű:

„nem áll rendelkezésre elégséges állami kapacitás”.

Az einstandolás önmagában kevés

Bár Orbánék tavaly úgy döntöttek, hogy ezt a szektort is einstandolják, rá kellett ébredniük, hogy az államosítás önmagában kevés. Az átszervezés nem olcsó mulatság, az államnak ugyanis kompenzálnia kell a magánszolgáltatókat. Meg is vásárolhatja a magánszolgáltatók gépeit (sőt, újakat is vehet mellé), az állami eszközpark modernizálása érdekében. Gulyás Gergely becslése szerint

ez nagyjából 5-10 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést.

A szakma előre figyelmeztetett

A szakma szereplői és a Magyar Orvosi Kamara is figyelmeztette tavaly Pintéréket. A lépés

„tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt,

növelheti a várólistákat.

Valamint rontja a daganatos, a mozgásszervi és a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba”.

A várólisták jelenleg is elképzelhetetlenül hosszúak. Megírtuk, hogy Pintéréknek sikerült világrekordot dönteniük, hiszen Szombathelyen térdprotézis-beültetésre idén januárban előjegyzett betegek 2030 októberében, 6 év és kilenc hónap múlva számíthatnak.

Ez persze nem hatotta meg a kormányzati szereplőket.

Valódi Hírek