Videóval: Gulyás Gergelyt másfél hónap csend után bedobták az oroszlánok közé, és súlyos bejelentést tett

Gulyás Gergely gerincműtét után állt újra a kamerák elé. A kormányinfón a megszokottaktól eltérően ültek a felszólalók.

Csütörtök délelőtt 11 órakor, közel két hónap kihagyás után kormányinfót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter.

Kapcsolódó: „Meglepetésvendégekkel” tér vissza a képernyőkre Gulyás Gergely

Mellettük Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Nagy István agrárminiszter is jelen van az eseményen.

A keddi kormányülésről

Elsősorban a jelenlegi nemzetközi, politikai és katonai helyzetet elemezték Gulyás Gergelyék. Mint kifejtette, a következő félév döntő lesz abból a szempontból, hogy a háború vagy a béke felé mozdulnak az események.

Aggasztónak nevezte a NATO–Ukrajna-misszió tervezetét. Ennek keretében mellesleg 100 milliárd dolláros alap jönne létre. A kormány szerint a háborús láz (sic!) a brüsszeli bürokratákról átterjedt a NATO-parancsnokokra.

A kancelláriaminiszter elmondása szerint a NATO-ra védelmi szövetségként tekintenek, egymást védenék, és nem lépnének fel együttesen más ellen.

Mondandója azért is különös, mert minden Ukrajnába irányuló segítség azt célozza, hogy az országot megvédjék az agresszor Oroszországtól.

Gulyás szót ejtett az Egyesült Államokban közelgő választásokról, amely november 5-én esedékes. Az Orbán-kormány meglátása az, hogy más forgatókönyv fog érvényesülni háború és béke szempontjából, ha Donald Trump lesz az elnök az USA-ban.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a magyar kormány az idei évi költségvetési javaslatot november 5-e után nyújtja be.

Kapcsolódó: Nagyon nagy a baj: Súlyos betegséggel küzd az elnökválasztásra készülő Donald Trump az orvosszakértő szerint

Szervezeti változások történtek

Nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezett ki Orbán Viktor – emlékeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mint mondta, a főtanácsadó, Biró Marcell összehangolja a hadsereg, a szolgálatok és a kormány egyéb szerveinek munkáját.

Donald Tusk véleményét osztják

A lengyel miniszterelnök Orbánék leghangosabb kritikusa, most mégis az ő álláspontját osztják. Tusk korábban világossá tette, hogy Lengyelország semmilyen relokációt, azaz a migránsok elosztását nem fogja végrehajtani – részletezte Gulyás Gergely. Ezzel az Orbán-kormány messzemenőkig egyetért, mondta a kancelláriaminiszter.

Kapcsolódó: Riadót fújt a lengyel miniszterelnök: Donald Tusk rendkívüli veszélyekre figyelmeztette Európát

Varga Mihály is felszólalt

A magyar a világ egyik legnyitottabb gazdasága” (sic!), így nem mellékes, hogy Európából és a világ más részéről milyen hírek érkeznek. A kabinet szerint az EU a vártnál lassabban kerül ki a válságból. Emellett a külpiacok is gyengék, ez pedig az exportorientált magyar gazdaság számára meghatározó tényező – fejtette ki a pénzügyminiszter.

Mint mondta, háborús helyzethez igazították a makrogazdasági pályát. 2024-ben a növekedés „egészséges szerkezet” keretében indulhat újra. A januári építőipari adatok alapján rövidesen növekedési pályára állhatunk – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette, a növekedés a számításaik szerint 2,5 százalék körül alakul majd. A folyamat az év második felében gyorsulhat fel Varga közlése szerint.

Emellett termelési fázisban lévő beruházások vannak folyamatban, így jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak – mondta a miniszter.

Kapcsolódó: Elképesztő részletek buktak ki a Pénzügyminisztériumban felgöngyölített korrupciós hálózatról

A költségvetésről

Mint részletezte, a terveik szerint 4,5 százalékra csökkentik az államháztartás hiányát, majd a következő években tovább mérséklik az értéket:

  • 2025-ben 3,7 százalékkal
  • 2026-ban 2,9 százalékkal

kalkulálnak.

Varga Mihály szót ejtett arról is, hogy az elkövetkezendő években az államadósságot is csökkentenék.

A kormány 675 milliárd forintnyi beruházást fog elhalasztani a költségvetési hiány csökkentéséért

– közölte.

Hozzátette, hogy a háborúra tekintettel érdemes megvárni az Európai Unió gazdasági kormányzásról szóló reformját. Erről tavaly döntött a közösség. A reform szerint új szabályok lépnek rövidesen életbe a költségvetési gazdálkodás megítélését tekintve – fejtette ki a tárcavezető.

Nagy István is részt vett a kormányinfón

Az agrárminiszter szerint soha ilyen mértékű zöld ideológiai befolyás nem érte az európai agráriumot, mint napjainkban.

Mint mondta, az orosz–ukrán háború kitörését követően a közép- és kelet-európai régió mezőgazdasága jelentős kihívásokkal szembesült.

2022 nyarán az EU úgy döntött, Ukrajna vámmentesen exportálhat mezőgazdasági termékeket – emlékeztetett a tárcavezető, hozzátéve, hogy az intézkedés hozzájárult az alacsony termelői árszintekhez.

Az Orbán-kormány szerint a közösség elárulta a magyar gazdálkodókat – közölte Nagy István.

A kabinet 5 pontból álló intézkedési csomagról döntött. Ennek részeként többek között bejelentési kötelezettségről határoztak. Eszerint azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljes körű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon az bármely országból – részletezte.

Cikkünk frissül!

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek