Nincs vége: Elképesztő részletek buktak ki a Pénzügyminisztériumban felgöngyölített korrupciós hálózatról (+videó)

Varga Mihály több beosztottja ellen vádat emeltek.

Mint ismert, Varga Mihály pénzügyminiszter több beosztottjára is letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség a tárcánál kipattant korrupciós botrány kapcsán.

Mi történt?

2022 áprilisában érkezett a hír, hogy hivatali vesztegetés elfogadása és bűntette miatt, valamint más bűncselekmények miatt őrizetbe vették a Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát.

„Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak, ezért tárcánk mindenben segíti a nyomozóhatóság munkáját és elítéli a korrupció minden formáját.

A vizsgálat időtartamára a Pénzügyminisztérium felfüggeszti az érintett dolgozók munkaviszonyát”

– fogalmazott akkor a tárca.

Az illetékes hatóság rövidesen közölte, hogy a nyomozók hivatalos személyektől több mint 200 millió forintnyi készpénzt és nagy értékű vagyont foglaltak le.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy akkori kormányinfón megosztotta, hogy 4 pénzügyminisztériumi és egy Miniszterelnökségen dolgozó munkatárs érintett.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított nyomozást.

A gyanú szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket – részletezték.

Kapcsolódó: Lecsapott a rendőrség: Rengeteg pénzt foglaltak le a korrupt magyar minisztériumi dolgozóknál

A KNYF az ügyben 11 gazdasági társasággal szemben indította meg a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőeljárást.

Az eljárásban 18 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség, 7 gyanúsított őrizetét rendelte el és közülük 6 személy letartóztatásának elrendelését indítványozza – közölte a főügyészség 2022 áprilisában.

Hálózat épült Varga Mihály minisztériumában

A friss értesülések szerint az elsőrendű vádlott, aki a Pénzügyminisztériumban dolgozott, jól szervezett korrupciós hálózatot épített ki. Ebben pályázatírók, projektmenedzserek és pályázó cégek vezetői vettek részt.

A rendszer arra épült, hogy a minisztériumi személy több munkatársát – vezető kormánytisztviselőket is – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte például, hogy az egyes pályázatokkal kapcsolatos kérelmek pozitív elbírálást kapjanak.

A vádirat szerint 2015-ben egy napjainkban már nem üzemelő tejipari céget segítettek EU-s támogatáshoz, természetesen nem ingyen – részletezték az RTL Híradójában a korrupciós botrányhoz fűződő ügyet, amely csupán egy a vádiratban szereplő 108-ból.

Összesen 54 személy ellen emeltek vádat. 12 személy a Pénzügyminisztériumban tevékenykedett, egy a Miniszterelnökségen, a többiek pedig pályázatírók, valamint cégvezetők.

Galavits Partik, a Direkt36 újságírója a híradónak kifejtette, hogy az ügy érintettjei egy-egy pályázat sikerre viteléért 6-8 százalékot is elkértek a pályázati pénzekből.

A pályázatokon csak olyanok indulhattak, akik rendelkeztek egy bizonyos minősítéssel. Ezt a vádirat szerint az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó cégekben vezető pozíciót betöltő Barta-Eke Gyula állította ki, darabonként 3 millió forintért – részletezték a 24.hu-n.

A vádiratban Karsai Tamás neve is szerepel, ő korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumnál tevékenykedett helyettes államtitkárként.

Hálásak voltak a pályázók

Az egyik sikeres pályázó a segítséget kolbásszal és pálinkával akarta meghálálni az ügyben érintetteknek, de a kiépített szervezet irányítója közölte vele, hogy 2 millió forintot kell kicsengetnie.

A megbeszéléseket eldobható mobilokon folytatták, valamint beceneveket adtak egymásnak – fejtette ki a 24.hu újságírója, Horváth Csaba László a híradónak.

Az egyik helyettes államtitkárt – aki szintén vádlott az ügyben – például „Kékszakállnak”, „Lisztes Krisztiánnak” nevezték. Emellett elhangzottak még olyan nevek is, hogy „Pulykahusi”, „Görögsali”, ám mindhiába.

A korrupciós botrány érintettjei az álnevek ellenére is lebuktak.

A Demokratikus Koalíció a pénzügyminiszter meghallgatását kezdeményezi az Országgyűlés Költségvetési Bizottságában az ügy miatt. Erről Arató Gergely tájékoztatott a minap egy sajtótájékoztató keretében.

(rtl.hu/Nyugati Fény nyomán)

Valódi Hírek