Elszakadt a cérna Nagy Istvánnál: Kőkemény válaszlépést lengetett be Orbán minisztere az EU-nak

A bizottság döntésére válaszolnának.

Ahogy korábban írtuk, a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

Bár az Európai Bizottság pénteken arra a következtetésre jutott, hogy a május óta bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az Ukrajnával határos öt tagállamban „megszűntek a piaci torzulások”, Nagy Istvánék bejelentették, hogy a moratóriumot továbbra is fenntartják.

Az agrárminiszter bejelentése után Ukrajna úgy döntött, hogy beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították a tilalmat.

Nagy István még hétfőn úgy nyilatkozott Brüsszelben:

felháborítónak, elfogadhatatlannak és nem átláthatónak tartja az Orbán-kormány,

hogy az Európai Unió nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát az érintett tagállamokban.

Az agrárminiszter az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek tanácskozásán vett részt, majd a magyar közmédiának elmondta: külön politikai kérdéseket vet fel, hogy Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke nem az uniós tagállamok vezetőivel egyeztetett az ügyben, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Meglátása szerint az EU Ukrajna kezébe adta az ukrán gabona importjának megoldási lehetőségét, mégpedig úgy, hogy majd

Kijev vállal kötelezettséget az importellenőrzésre vonatkozóan, „ami már önmagában is nevetség tárgya”.

Mint mondta: bátor, kemény és egyoldalú nemzeti intézkedésekre van szükség, mert ha nem védik meg a határokat, akkor eláraszt bennünket az ukrán gabona még aratás előtt.

Megjegyezte: támogatni kell a szárazföldi szállítást, hogy a gabona eljusson a tengeri kikötőkbe, aztán hagyományos piacára, Afrikába. Emellett figyelmeztették a bizottságot, hogy ha az ukrán gabona nem érkezik oda, a helyét átveheti az orosz gabona.

(MTI)

Valódi Hírek