Sorra csap le a közösség csalóira az Európai Ügyészség – hajmeresztő adatok futottak be az uniós intézménytől

Az Európai Ügyészség tevékenységéről szóló beszámolót tapssal jutalmazta a hallgatóság.

Kedden üléseztek az Európai Parlament Állampolgári Jogi és Költségvetési Ellenőrző Bizottságának tagjai. Az eseményen meghallgatták Laura Codruța Kövesi európai főügyész éves beszámolóját az Európai Ügyészség eredményeiről.

Az intézmény létrehozása óta eltelt rövid időszakban több mint 1900 vizsgálatot indítottak az Európai Unió költségvetését megkárosító ügyek kapcsán.

A becsült kár több mint 19,2 milliárd euró

az ügyészség jelentése szerint.

Mint kifejtették, ezek közel ötödét, 17,5 százalékát áfacsalások tették ki.

Kapcsolódó: Leleplezte a csalókat az Európai Ügyészség: Politikai bűnözők akadtak a horogra

A Népszava részletezése szerint Laura Codruța Kövesi az ülésen megosztotta, hogy tavaly 1371 vizsgálatot rendeltek el, 58 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben.

Emellett az Európa Ügyészség 2023-ban összesen 139 vádirat benyújtásával megkezdte a csalások feltételezett elkövetőinek felelősségre vonását.

A főügyész sokkolónak nevezte a számokat, többek között „ipari méretekben folyó áfacsalásokról” beszélt.

Az ülésen tapssal fogadták a beszámolóját, a szakbizottságok támogatják az intézmény finanszírozásának növelését, valamint hatásköreinek kibővítését.

A magyarországi helyzetről

2023 márciusában írtunk arról, hogy az Európai Ügyészség kimutatása szerint Magyarország toronymagasan vezet a korrupciós ügyek számát illetően.

„Az Európai Ügyészség legfrissebb jelentése szerint Magyarország a korrupciós ügyek számát figyelembe véve toronymagasan kiemelkedik még azon országok közül is, amelyek nem csatlakoztak az Ügyészséghez – mindezt úgy, hogy a magyar kormány mindent megtesz azért, hogy akadályozza az európai hatóság munkáját.

Az Európai Ügyészség 40 olyan esetet talált, ahol Magyarország, nem résztvevő tagállamként érintett volt.

Ez a szám a legmagasabb Európában.

Ez egy újabb rossz bizonyítvány, ami miatt még távolabb kerülhet Magyarország az uniós pénzektől”

– fogalmazott a kimutatásról Rónai Sándor a közösségi oldalán.

Orbánék hajthatatlanok

A közösség tagállamai közül Magyarország, Dánia, Írország és Svédország nem csatlakozott még az Európai Ügyészséghez – utóbbi már készül a taggá válásra.

Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter pár napja úgy nyilatkozott a HírTV-nek, hogy az intézmény működésével összefüggő várakozásaik javarészt nem teljesültek.

A Demokratikus Koalíció már többször hangsúlyozta, hogy Magyarországnak haladéktalanul csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez.

Kapcsolódó:

Hatalmas siker az Európai Ügyészségnek: Nemzetközi bűnhálózatot tártak fel Magyarországon

Valódi Hírek