Leleplezte a csalókat az Európai Ügyészség: Politikai bűnözők akadtak a horogra

Nem menekültek az igazságszolgáltatás elől.

A bolgár vasútvonalak rekonstrukciójával kapcsolatos, több száz millió euró értékű korrupciót talált az Európai Ügyészség Bulgáriában. Az Európai Unió hivatalos korrupcióüldöző hatósága – amelyhez Magyarország szánt szándékkal nem csatlakozott – rajtaütésszerű vizsgálatokat követően két embert letartóztatott, és egy volt miniszterelnököt is meggyanúsított – számolt be róla az EU ügyészsége.

A korrupciós ügyletben két vasúti beruházás érintett, amelyek sorána leromlott állapotú vonalak rekonstrukciójára lehívott EU-s forrásokból 241 millió eurót – jelenlegi forint árfolyammal számolva több mint 92 milliárd 336 millió forintot – csalhattak el a gyanúsítottak. A vizsgálatban több mint 100 rendőr, nyomozó és nemzetbiztonsági szakértő vett rész a bolgár hatóságok részéről az ország 28 pontjáról.

A Vakmajom nevű tényellenőrző oldal arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió hivatalosan második legkorruptabb országában (Magyarország az első! – a szerk.) aktívan dolgozik az uniós ügyészség, amelyet jól bizonyít, hogy tavasszal az Orbán Viktorral hasonló autokratikus kormányzást folytató volt miniszterelnököt, Bojko Boriszovot is lecsukatták.

A Vakmajom témában írt bejegyzését változtatá nélkül idézzük alább:

A Laura Codruța Kövesi által vezetett Európai Ügyészség 24 helyen tartott rajtaütésszerű házkutatást Bulgáriában, magánlakásokban és irodákban, két embert latartóztattak, a gyanú szerint a vasút EU pénzből, azaz az európai adófizetők pénzéből történő modernizációja körül volt korrupció, 241 millió eurós projekt érintett.

Az Ügyészség igen aktív az egész EU második legkorruptabb országában, idén tavasszal a volt miniszterelönököt is letartóztatták. Ha megnézzük ezt a korrupciós listát, ahol a magasabb pontszám kisebb, az alacsonyabb pontszám nagyobb korrupciót jelöli, igen szoros az összefüggés egy ország jóléte és a korrupció foka között, a leggazdagabb tagországok a legkevésbé korruptak is egyúttal, a legszegényebbek pedig a legkorruptabbak.

És nem úgy van, hogy előbb meggazdagodtak, aztán kisebb lett a korrupció. Éppen ellenkezőleg. A nagy korrupció annyi, piac által megtermelt közpénz kilopását jelenti, ami már megakasztja az ország gyarapodását, az ilyen országok gazdasági csapdába kerülnek, egész egyszerűen nincsen egyről kettőre jutás, általános jómód intézményesült korrupció mellett.

Bulgáriában van mit vizsgálni, van kin rajtaütni és van kit letartóztatni és van kit az igazságszolgáltatás elé állítani, ha ezt a csapdát el akarják kerülni. Pontosabban ha ebből a csapdából valahogy, valaha ki akarnak kecmeregni, és el akarják érni, hogy ne legyenek az EU legszegényebb országa egyúttal.

(eppo.europa.eu/Vakmajom/Facebook)

Valódi Hírek