Vihar a láthatáron: Súlyos témák lesznek terítéken hétfőn a parlamentben

Többek között a veszélyhelyzet meghosszabbításáról is szó lesz a parlament falai között.

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn egyebek mellett a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is lefolytatja.

A parlament honlapján olvasható napirendi javaslat szerint az ülés délután 1 órakor kezdődik.

A képviselők megemlékeznek a közelmúltban elhunyt Gyenesei István (független) és Lajtai István (MSZP) volt országgyűlési képviselőkről, majd a napirend előtti felszólalások következnek.

A napirend elfogadása után két és fél órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangzanak el.

Ezt követően bizottsági jelentések vitái lesznek terítéken. A képviselők tárgyalják a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló 2022-es törvény módosítását, amely az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett

veszélyhelyzetet november 19-ig hosszabbítaná meg.

Lefolytatják a Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló javaslat bizottsági jelentésének vitáját is.

Nagy István agrárminiszter javaslata értelmében

május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ.

Feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Emellett szó lesz a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott magyar-török együttműködésről szóló megállapodásról, a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs célú módosításáról, a kriptoeszközök piacáról szóló javaslatról, és az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról is.

Tárgyalják továbbá az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződés és kiegészítő dokumentumai felfüggesztéséről szóló javaslatot.

A megállapodást 2007-ben Oroszország felfüggesztette, majd tavaly nyáron fel is mondta. Erre válaszul 12 NATO-tagállam is felfüggesztette a megállapodást, Magyarországgal együtt további 10 e lépés megtételére készül.

Az ülésnapot napirend utáni felszólalások zárják.

A veszélyhelyzetről

Március 20-án írtunk arról, hogy a veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról tárgyalt az Országgyűlés.

A veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolja, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

Februárban „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta az Igazságügyi Minisztérium a javaslatot az intézkedéssel összefüggésben.

Orbán Viktor kormányfő a háborús veszélyhelyzet kezdetét 2022 májusában jelentette be. Ezzel lehetőséget is teremtett magának, hogy olyan rendeleteket alkosson, amelyekkel törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek