Orbán megzizzent: A miniszterelnök pofátlan kijelentést tett a budapestiekről

A parlamentben kérdezték.

Az azonnali kérdések óráján ismét sikerült komoly kérdéseket a szőnyeg alá söpörnie Orbán Viktornak. Megírtuk, hogy Arató Gergely a ped0filbotrányról kérdezte a miniszterelnököt, azonban válaszként csak ködösítést kapott.

Budapest kivéreztetéséről is megkérdezték

Kanász-Nagy Máté a fővárost ért brutális elvonásokról tett fel kérdéseket. Miért sanyargatja és bünteti a kormány a budapestieket? – kérdezte a képviselő.

„Lássuk, milyen az, amikor a kormány sanyargatja Budapestet”

– kezdte válaszát Orbán. Majd azzal folytatta, hogy 14 éve (sic!), 2010–2011-ben átvállaltak 280 milliárd forintnyi adósságot, amit Tarlós István előtt hozott össze a városvezetés. A kormányfő azt állította, egyszer megpróbálta összeszámolni, mekkora összeget fordítottak fejlesztésekre Budapesten az elmúlt években, „4000 milliárdnál hagytam abba”.

„Szeretem ezt a várost, szeretem a budapestieket, de

ez az ország nem csak Budapestből áll”

– mondta a miniszterelnök.

Orbán ferdít

Bár a miniszterelnök szerint Budapest komoly állami támogatásokat élvez, ezt a tények nem támasztják alá.

Tavaly májusban mi is megírtuk, hogy Budapest mellett Budaörs önkormányzata is bírósághoz fordult, mert szerintük jogsértő, hogy

a kormány több adót akar beszedni az önkormányzatoktól, mint amennyi pénzt biztosít

számukra a közfeladataik ellátására.

„A gazdasági válság idején sem szűnő kormányzati sarcpolitikával szembeni kiállással, a budapesti túlélőcsomag intézkedéseivel, valamint takarékos gazdálkodással a kormányzati ellenszélben is megőriztük a város működőképességét, és nem mondunk le a fejlesztéséről sem”

– hangsúlyozta Karácsony Gergely főpolgármester. A Fővárosi Ítélőtábla szeptemberben az Orbán-kormánnyal szemben Budapestnek adott igazat:

megtiltotta az államnak, hogy Budapest számlájáról több pénzt emeljen le, mint amit forrásként biztosít a városnak.

Ennek fényében nehéz lenne igazat adni Orbánnak, hiszen az állami elvonások miatt a főváros többet fizetett be az államkasszába, mint amennyi támogatást kapott.

Arról sem kéne megfeledkezni, hogy minden 5. magyar a fővárosban él.

Valódi Hírek