Elszakadt a cérna: Pert indítottak az Orbán-kormány ellen

Újra sarcolják az önkormányzatokat Orbánék.

Budaörs Önkormányzata közigazgatási bírósághoz fordul a túlzott mértékű szolidaritási hozzájárulás miatt, ezzel a főváros mellett fekvő település Karácsony Gergely főpolgármestert követi – mondta a Népszavának Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere.

A polgármester azok után döntött a per mellett, hogy kiderült, az önkormányzatokat sújtó szolidaritási hozzájárulást a kormány jövőre

30 százalékkal emelné.

„Már most is törvénytelen amit csinálnak, hiszen a szolidaritási hozzájárulás néven kivetett sarc meghaladja a kötelező feladatokra adott állami normatíva összegét, így az önkormányzat saját bevételeiből von el a kormány”

– mondta a polgármester.

Emlékeztettek: az Orbán-kormány 2017 óta ír elő szolidaritási hozzájárulást az önkormányzatoknak, amelynek mértéke az adóerő-képességtől függ. A hozzájárulás mértékét az ellenzéki győzelem után emelte meg jelentősen a kormány. A jövő évi költségvetés tervezetéből ugyanakkor újabb drasztikus emelési szándék sejthető: a Költségvetési Tanács véleményében kiemelte,

a 30 százalékos emeléssel csaknem duplájára nőne az államkassza ebből a forrásból származó bevétele.

„Budaörs egyszer már megtámadta a szolidaritási hozzájárulást, abban az ügyben a mai napig nem született döntés”

– mondta a lapnak Wittinghoff Tamás, aki jelezte, ez indokolja, hogy most perre mennek a kormánnyal.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes közölte: a fővárosi önkormányzat jövő szerdán adja be a keresetlevelet a Fővárosi Törvényszékre a szolidaritási hozzájárulás miatt.

„Azért perlünk, mert egyszerűen nem tudunk többet fizetni, mint amennyit az államtól a ránk rótt feladatokra kapunk”

– hívta fel a figyelmet.

 

Valódi Hírek