Forrnak az indulatok az EU-ban: Kitennék Orbán Viktor szűrét a közösségből

Megmutatnák Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy merre van az ajtó.

Szlovákia és vele együtt Magyarország Európai Unióból való kilépését szorgalmazza Peter Pellegrini győzelme után Norbert Röttgen német külpolitikai szakértő – írta a tagesspiegel.de vasárnap.

Mi történt Szlovákiában?

A választók 53,12 százaléka szavazott a szociálpopulista Robert Fico vezette Smer–Hlas–SNS-kormány által jelölt Peter Pellegrinire.

Ivan Korčok a szavazatok 46,87 százalékát szerezte meg. Ugyan az utóbbi években sorra buktak el Orbán Viktor szövetségesei a környező országokban, a régi–új miniszterelnök, Robert Fico mellett a köztársaságielnök-választáson ismét jó lóra tett a magyar kormány. A Ficóval egy brancsba tartozó Pellegrini mellett kardoskodtak.

Kapcsolódó: Kövér Lászlóék örömmámorban törtek ki: Most az egyszer sikerült jó lóra tenniük

Orbán „besegített”

Beszámoltunk arról, hogy Szlovákiában szombaton tartották az elnökválasztás második fordulóját, ezért kampánycsend volt az országban csütörtök óta.

A felvidéki területeken is fogható, magyar „közszolgálati” M1 eközben közel félórás interjút sugárzott Peter Pellegrinivel, a hatalmon lévő Smer és Hlas jelöltjével. Az interjút folyamatosan ismételték.

A szomszédos országban 420 ezer magyar él, sokan közülük az M1-ről tájékozódnak. Orbánék pedig egyértelműen Robert Fico miniszterelnök koalíciós partnerét, Pellegrinit támogatták.

A moszkvai látogatásról

Peter Pellegrini volt szlovák miniszterelnök 4 éve arra kérte Orbánt, hogy segítsen neki tető alá hozni egy, a szlovák parlamenti választások hajrájára időzített moszkvai látogatást.

Pellegrini úgy hitte, egy kiruccanás a Kremlbe majd az ő malmára hajtja a vizet a választásnál, akkor azonban a terve balul sült el. A terv részletei a VSquare birtokába jutottak, az oknyomozó portál pedig megosztott jó pár érdekes információt a 2020-ban történt eseményekről.

A magyar kormányfő Pellegrini kérésére megbízta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy orosz kollégájával, Szergej Lavrovval egyeztetve tegyen valamit az ügy érdekében.

Szijjártó cimborája végül továbbította a kérést Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökhöz, Pellegrinit pedig tárt karokkal várták Moszkvában. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a látogatása nem hozta meg a kívánt eredményt, a választásokat végül elbukta.

Orbán Viktor, a „trójai faló”

Röttgen szerint a közösség nem tűrheti tovább, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin „trójai falova”.

„Aki itt az agresszor oldalára áll, az nem tartozik az EU-ba”

– fogalmazott Norbert Röttgen a friss interjújában, hozzátéve, hogy Orbán Viktor „zsarolási politikájának” véget kell vetni, a kormányfőnek pedig ajtót mutatni.

Mint mondta, Szlovákia ezután eldöntheti, hogy követi-e Orbánt, vagy marad az EU-ban.

Hasonló véleményen van Anton Hofreiter, a Bundestag tagja. Szerinte fontos, hogy a szlovák kormány egyértelmű figyelmeztetést kapjon Brüsszelből. A politikus azt is felvetette, hogy az uniós pénzcsapokat Szlovákia irányába is el kellene zárni.

Pellegrini lehetővé akarja tenni Fico számára, hogy a maga javára alakítsa át az igazságszolgáltatást és a közszolgálati műsorszolgáltatást – mutatott rá Hofreiter, aki szerint az Európai Unió nem engedhet meg magának egy második Orbán Viktort.

Valódi Hírek