Nemzetközi összeomlást okozna Donald Trump újabb győzelme – üzeni Merkel reménybeli utódja

A német kancellári poszt várományosa szokatlanul élesen foglalt állást.

Norbert Röttgen, a német parlament külügyi bizottságának elnöke egy, a Bundestagban adott interjúban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és Európa közötti együttműködés komoly veszélybe kerülne, ha Donald Trump megnyerné a november harmadikai választásokat.

Ez esetben transzatlanti összeomlás várható, Joe Biden győzelme viszont lehetőséget nyújtana egy új kezdetre – véli a politikus.

„A jelenlegi (amerikai) kormányt a büntetés logikája vezérli,

ha a másik fél nem engedelmeskedik. Ilyen alapokra nem lehetséges együttműködést felépíteni” – mondta Röttgen, aki Angela Merkelt válthatja majd a kancellári poszton.

Norbert Röttgen

A német parlamenti pártok többnyire nem köteleződnek el egyik amerikai elnökjelölt mellett sem.

Röttgen markáns nyilatkozata a Politico szerzője szerint azt mutatja, hogy Berlinben aggódnak, hogy Trump esetleg megnyerheti a választást, valamint mérhetetlenül frusztráltak amiatt, hogy egyáltalán hatalomra került.

Norbert Röttgen Kínára utalva hozzátette:

„Egy ország, amely megosztott, és tele van ellenségességgel, egy ponton elveszti a képességét arra, hogy a külügyekre hatással tudjon lenni, így azt látnánk, hogy Amerika még jobban visszavonulna a nemzetközi politikától és ez olyan vákuumot hozna létre, amelyet mások örömmel töltenének be.”

Merkel lehetséges utódja beszélt a kínai telekommunikációs cégek helyzetéről is, melyeket a német kormány kevésbé radikálisan utasít el, mint Washington, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy nem szabad Kínától függeni és zsarolási lehetőségnek kitenni az uniós országokat.

(politico.eu)

Valódi Hírek