Végül lehullt a lepel: Kiderült, miért sietett Orbán Viktor Szarajevóba

A boszniai kormány a weboldalán részletezte, miről tárgyalt Orbán Viktor Szarajevóban.

A kétoldalú együttműködésről és Bosznia-Hercegovina uniós integrációjáról tárgyalt csütörtökön Szarajevóban Borjana Krišto boszniai kormányfő Orbán Viktorral a boszniai kormány honlapján megjelent közlemény szerint.

Mint kifejtették, Krišto egyebek mellett üdvözölte Bosznia-Hercegovina és Magyarország gazdasági vegyes bizottságának munkáját. Hozzáfűzte, hogy jelentős hely és igény van a kétoldalú kereskedelmi forgalom növelésére.

A boszniai kormányfő köszönetét fejezte ki Orbánnak és a magyar diplomáciának azért, hogy „határozottan és fenntartások nélkül” támogatják Szarajevó európai útját – részletezték.

Krišto hozzátette, az Európai Tanács döntése egyben megerősítése Magyarország és Bosznia-Hercegovina „kölcsönös barátságának„, azoknak az erőfeszítésnek, amelyek az EU-tagság feltételeinek szükséges szintjét eredményezték.

Jelezte, hogy Bosznia-Hercegovina a csatlakozási tárgyalások megnyitásával új fejezetet nyitott Európa jövőben. Megjegyezte ugyanakkor, hogy még sok munka áll országa előtt, és intenzíven kell dolgoznia az elérendő célokért.

Véleménye szerint Christian Schmidtnek, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselőjének kényszerű beavatkozása jelentősen megnehezíti az európai normákhoz és gyakorlatokhoz való igazodást.

A boszniai kormányfő úgy látja, továbbra is összpontosítani kell a reformokra és az európai integráció felé vezető útra, az intézmények és a demokratikus folyamatok egyidejű megerősítésével, annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina állandó stabilitása és jóléte biztosított legyen.

A találkozó végén szót ejtett arról is, hogy folytatni kell a jó gazdasági együttműködést Bosznia-Hercegovina és Magyarország között, kiváltképp a vállalkozások területén.

Orbán Viktor már szerdán külföldre utazott

A kormányfő szerda délután Bukarestben megbeszélést folytatott Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével. Ezt követően a román miniszterelnökkel, végül uniós tagállami kormányfőkkel és az Európai Tanács elnökével egyeztetett.

Erről Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke számolt be.

A kormányfő Románia miniszterelnökével, Marcel Ciolacuval munkamegbeszélést folytatott Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, valamint Bóka János, az európai uniós ügyek minisztere társaságában – tájékoztatott Havasi.

Románia után Bosznia-Hercegovinába utazott

A kormányfő április 4-én Szarajevóban az államszövetség vezetőivel folytatott megbeszéléseket a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatokról és aktuális európai ügyekről – részletezte a miniszterelnök sajtófőnöke.

Kapcsolódó: Kiderült, miért kell Szarajevóba rohannia Orbán Viktornak

Orbán Viktor pénteken a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal tárgyal Banja Lukában – fűzte hozzá Havasi.

Arról azonban nem ejtett szót, hogy a magyar miniszterelnök az értesülések szerint pénteken átveszi a januárban odaítélt kitüntetését.

Dodik szerint ezt olyanok kapják meg, akik „nyomot hagytak a köztársaság életében„.

Legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta meg (sic!) ugyanezt a kitüntetést. Dodik szerint Orbán és Putyin a Boszniai Szerb Köztársaság barátai, és készek is ezt felvállalni.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Mi történik? Titkolózik a kormány Orbán szarajevói útjáról (+fotók)

Valódi Hírek