Micsoda? Kiderült, Orbán Viktor már szerdán elhúzta a csíkot Budapestről

Románia után Bosznia-Hercegovinába siet a kormányfő.

Orbán Viktor szerda délután Bukarestben megbeszélést folytat Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével. Ezt követően a román miniszterelnökkel, végül uniós tagállami kormányfőkkel és az Európai Tanács elnökével egyeztet majd – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kormányfő Románia miniszterelnökével, Marcel Ciolacuval munkamegbeszélést folytat Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter, valamint Bóka János, az európai uniós ügyek minisztere társaságában.

Orbán Viktor szerda este az EU stratégiai menetrend 2024– 2029 bukaresti előkészítő megbeszéléséhez csatlakozik Horvátország, Belgium, Szlovénia miniszterelnökével, Románia elnökével, valamint Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével közösen.

A stratégiai menetrend az uniós intézményi ciklus végén elfogadandó dokumentum. Az irat a következő intézményi ciklusra irányadó stratégiai kihívásokat vázolja fel, és útmutatást ad az Európai Unió intézményeinek. A menetrendet az állam- és kormányfők fogadják el, a döntés előtt pedig több alkalommal, több európai városban kisebb csoportokban tanácskoznak a dokumentumról – áll a közleményben.

Románia után Bosznia-Hercegovinába utazik

Orbán csütörtökön és pénteken Bosznia-Hercegovinában tárgyal majd Havasi Bertalan közleménye szerint.

Kapcsolódó: Kiderült, miért kell Szarajevóba rohannia Orbán Viktornak

A kormányfő április 4-én Szarajevóban az államszövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatokról és aktuális európai ügyekről – részletezte a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor pénteken a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal tárgyal Banja Lukában. A városban emellett egy üzleti fórumot is megnyitnak – fűzte hozzá.

Arról azonban nem ejtett szót, hogy

a magyar miniszterelnök az értesülések szerint pénteken átveszi a januárban odaítélt kitüntetését.

Dodik szerint ezt olyanok kapják meg, akik „nyomot hagytak a köztársaság életében„.

Legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta meg ugyanezt a kitüntetést. Dodik szerint Orbán és Putyin a Boszniai Szerb Köztársaság barátai, és készek is ezt felvállalni.

Orbán és Dodik régóta baráti kapcsolatban állnak. Utóbbi nemrég azzal hencegett el, hogy 45 milliárd forintot ígért neki a magyar miniszterelnök. Dodik erről egy korábbi Banja Lukában tartott sajtótájékoztatóján számolt be.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek