Mi történik? Titkolózik a kormány Orbán szarajevói útjáról (+fotók)

Mélyen hallgatnak a találkozóról.

Megírtuk, hogy csütörtökön és pénteken Bosznia-Hercegovinában tárgyal Orbán Viktor miniszterelnök – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke.

Megszólalt a sajtófőnök

Tájékoztatott arról is, hogy Orbán április 4-én Szarajevóban az államszövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatokról és aktuális európai ügyekről. A kormányfő pénteken a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, Milorad Dodikkal tárgyal Banja Lukában, ahol egy üzleti fórumot is megnyitnak – tudatta a sajtófőnök.

Amiről Havasi nem beszélt

Ugyan Havasi arról már nem adott tájékoztatást, de az Oslobodenje portál közlése szerint a Boszniai Szerb Köztársaság (RS) parlamentjének március 28-i vitáján Milorad Dodik bejelentette: Orbán Viktor április 4-én este Banja Lukába érkezik, majd 5-én hivatalos programokon vesz részt, ahol egyik programja lesz, hogy

átveszi a januárban odaítélt kitüntetését,

amelyet Dodik szerint olyanoknak adnak, akik „nyomot hagytak a köztársaság életében”.

Dodik korábban azt is megosztotta: legutóbb Vlagyimir Putyin orosz elnök kapta meg ugyanezt a kitüntetést, és kiemelte, Orbán és Putyin mindketten a Boszniai Szerb Köztársaság barátai, és készek is ezt felvállalni. Orbán és Dodik régóta baráti kapcsolatban állnak. Dodik legutóbb azzal büszkélkedett el, hogy 45 milliárd forintot ígért neki a magyar miniszterelnök. Dodik minderről egy korábbi Banja Lukai sajtótájékoztatóján számolt be.

Fejlesztik a „stratégiai együttműködést”

A Boszniai Szerb Köztársaság kormányának közlése szerint Milorad Dodik, az RS elnöke és Orbán Viktor gyakori baráti találkozói „nagyban hozzájárultak a stratégiai együttműködés fejlődéséhez”. Közleményükben arról is írtak, hogy a közelmúltban, Budapesten az RS kormányának vezetője Radovan Višković és a magyar gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, Nagy Márton találkozóján született meg a döntés, hogy Banja Lukában

gazdasági fórumot tartanak, amelyen 23 magyar cég képviselteti magát.

Az állami hírügynökség nem közölt részleteket

A magyar állami hírgyár egyelőre részleteket nem közölt a találkozóról, csupán néhány fotót tettek közzé. A Sarajevo Times ugyanakkor már beszámolt az eseményről. Amint azt a sajtó korábban Bosznia-Hercegovina Minisztertanácsának forrásaira hivatkozva közölte, Orbánt Bosznia-Hercegovina külügyminiszterének, Elmedin Konakovićnak kell fogadnia a szarajevói repülőtéren – írták.

Beszámolójukban Orbán kitüntetésén túl kitértek arra is, hogy korábban Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke bejelentette Orbán kétnapos látogatásra való érkezését Bosznia-Hercegovinába. Minden anélkül – hívták fel a figyelmet –, hogy megemlítené, hogy valójában hivatalos látogatásról van szó.

Úgy táncolnak, ahogy Putyin fütyül

A balkaninsight.com a találkozóval összefüggésben jelezte, Dodik az EU-s tagországok közül Magyarországtól remélheti a legnagyobb támogatást. Azt írták, a magyar kormányzat úgy táncolt, ahogy Putyin fütyül, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megmentsék az RS-t a csődtől, miközben Orbán többször is kijelentette: blokkolni fog minden Dodik ellen irányuló uniós lépést.

Érdemes megjegyezni, hogy Orbán kebelbarátja ellen vádat emeltek, és akár öt év börtönbüntetésre is számíthat. Milorad Dodik pártját számos alkalommal „támogatta” közpénzmilliárdokkal az Orbán-kormány. Dodikot egyébként Vlagyimir Putyin szoros szövetségeseként – leginkább bábjaként – tartják számon. Hogy mi haszna származik Orbánéknak és Magyarországnak Dodik támogatásából, az a mai napig rejtély.

Orbán is bejelentkezett

„Megérkeztünk Szarajevóba. Bosznia-Hercegovina stabilitása és fejlődése mindannyiunk érdeke. Együtt van esélyünk megállítani a migrációt

és új lendületet adni az európai gazdaságnak. 🇭🇺🇧🇦”

– írta szűkszavú Facebook-bejegyzésében a kormányfő.

Fotók:

(sarajevotimes.com / balkaninsight.com / MTI nyomán)

Valódi Hírek