Komoly diplomáciai botrányt okozhat Orbán: Sokaknál kiverheti a biztosítékot, ha ezt megteszi

Kérdés, hogy elmegy-e.

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke, Milorad Dodik január 9-én, Banja Lukában jelentette be, hogy

kitüntetést adományoz Orbán Viktornak.

A magyar miniszterelnök kebelbarátja, aki ellen vádat emeltek, és akár öt év börtönbüntetésre is számíthat, lassan túlfeszíti a húrt.

A Boszniai Szerb Köztársaság fővárosa ugyanis Szarajevó – ahogy az államszövetségé is –, Banja Luka azonban szimbolikus hely: a boszniai szerbek ezt a várost tartják tényleges központjuknak. Dodikék ünnepségsorozata is sokatmondó, hiszen január 9-e a boszniai szakadár szerb állam 1992-es kikiáltásának évfordulója.

Orbán és Dodik barátsága nem új keletű, amint megírtuk, augusztusban a boszniai szerb elnök jelentette be boldogan, hogy összesen 118 millió eurót, átszámítva

45 milliárd forintot fektet be a Boszniai Szerb Köztársaságba a magyar kormány.

A segítő Orbánnak pedig nyilván jár az állami kitüntetés – ugyanaz, amit tavaly Vlagyimir Putyinnak adományozott Dodik.

Bár a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke azt állította, hogy Orbán elfogadta az elismerést, az év eleji ünnepségen nem vett részt, így nem tudhatjuk, hogy átvette azt. Amennyiben úgy dönt, hogy találkozik Dodikkal, hatalmas nemzetközi botrányt kavarhat.

Bosznia-Hercegovina vezetése, illetve a három államalkotó nemzet közül a bosnyák és a horvát ugyanis egyenes összefüggést lát január 9., és a mintegy 200 ezer életet követelő, 2,6 millió embert menekülésre kényszerítő, Jugoszlávia széteséséhez vezető háború között.

A délszláv parazsat pedig nem kéne piszkálni.

(via telex.hu)

Valódi Hírek