„Ez történelmi jelentőségű bűn” — Reagált a Magyar Színházi Társaság arra, hogy értékes ingatlanokat akarnak a Vidnyánszky-maffia kezébe adni

Arra kérik a törvényhozókat, hogy ne fogadják el Semjén Zsolt javaslatát.

Mi is beszámoltunk róla, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a napokban nyújtotta be azt a törvényjavaslatot a parlamentnek, amely szerint újabb értékes épületeket adnának a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek (SZFE), illetve az azt fenntartó alapítványnak.

Semjén javaslatcsomagja szerint az állam tulajdonából ingyen a Vidnyánszki Attila vezette SZFE-alapítványhoz kerülne „közfeladatai ellátásának elősegítése céljából”

  • az eddig a Petőfi Irodalmi Múzeum tagintézményeként működő Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI),
  • az OSZMI kiállítóhelyeként működő Bajor Gizi Színészmúzeum az ingóságokkal együtt,
  • illetve a színészmúzeum mellett egy külön helyrajzi számon lévő, beépítetlen területet is.

A törvényjavaslattal kapcsolatban megszólalt a Magyar Színházi Társaság is, amely állásfoglalásában — amit a hvg.hu szúrt ki — azt írta:

„Eddig is fenntartással figyeltük az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését,

de történelmi jelentőségű bűnnek érezzük olyan épületek esetében, melyek képletesen és morálisan nem csupán az állam, de a teljes színházi szakma tulajdonában állnak.

Jelentőségük túlmutat az épületeken”.

Mint írják, az MSZT elnöksége csak a sajtóból értesült a három ingatlannal kapcsolatos tervezetről, ls habár a Bajor-villát nem lehet eladni,

„megkockáztatjuk, hogy a villa és a hozzá tartozó kert, kerti tó, stb. egy dupla telekre épült, és bár a múzeum a 16-os szám alatt található, a villaépület környezeti egysége sérülne, ha a beépítetlennek minősített területet leválasztanák róla”.

„Az OSZMI épülete legalább ilyen fontos helyszín, és itt már muzeológiai értékekről beszélünk”

– írja a szervezet, hozzátéve:

„további aggodalomra ad okot, hogy nem egyértelmű, pusztán az ingatlanvagyon, vagy a teljes fenntartói jogkör kerül-e az Alapítványhoz. Amennyiben fenntartóváltásról is szó van, a jövőre hetvenéves intézmény múzeumszakmai felügyelete, illetve az OSZMI által kezelt műkincsvagyon tulajdonosi jogainak gyakorlása sem tisztázott, és nem megnyugtató.”

Az SZFE új vezetőinek adnának három értékes budai ingatlant, köztük a Színházi Intézetet is. A Magyar Színházi Társaság azt kéri, ne szavazzák meg a törvényjavaslatot.

Állásfoglalást adott ki a Magyar Színházi Társaság, miután Semjén Zsolt törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy az SZFE-t a kormány által áterőltetett modellváltás óta működtető, Vidnyánszky Attila által vezetett alapítványához kerülne az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) több mint 150 éves, klasszicista épülete, a Bajor Gizi Színészmúzeum és egy, az ingatlannal szomszédos telek, és ezek a színészmúzeum kivételével el is adhatóak.

A szervezet elnöksége közölte, a sajtóból értesültek a törvénytervezetről.

Eddig is fenntartással figyeltük az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését, de történelmi jelentőségű bűnnek érezzük olyan épületek esetében, melyek képletesen és morálisan nem csupán az állam, de a teljes színházi szakma tulajdonában állnak. Jelentőségük túlmutat az épületeken.

Mint írják, bár a Bajor-villát nem lehet eladni, „megkockáztatjuk, hogy a villa és a hozzá tartozó kert, kerti tó, stb. egy dupla telekre épült, és bár a múzeum a 16-os szám alatt található, a villaépület környezeti egysége sérülne, ha a beépítetlennek minősített területet leválasztanák róla”.

„Az OSZMI épülete legalább ilyen fontos helyszín, és itt már muzeológiai értékekről beszélünk”

– írják, hozzátéve:

„további aggodalomra ad okot, hogy nem egyértelmű, pusztán az ingatlanvagyon, vagy a teljes fenntartói jogkör kerül-e az Alapítványhoz. Amennyiben fenntartóváltásról is szó van, a jövőre hetvenéves intézmény múzeumszakmai felügyelete, illetve az OSZMI által kezelt műkincsvagyon tulajdonosi jogainak gyakorlása sem tisztázott, és nem megnyugtató.”

„A mostani tervezet, amely az ingatlanokat alapítványi kézbe helyezné, megítélésünk szerint elővetíti annak a veszélyét, hogy előbb vagy utóbb eladnák a két nem csak tényleges értéke, hanem szimbolikus jelentősége miatt is fontos épületet, ami a magánkezdeményezés révén létrejött Bajor Gizi Színészmúzeum esetében helyrehozhatatlan erkölcsi kárt jelentene.

Kérjük a törvényhozókat, az intézmények történeti jelentőségére és a magyar színházi életben betöltött szerepére való tekintettel ne szavazzák meg a benyújtott törvényjavaslatot”

– zárul az MSZT közleménye.

A teljes állásfoglalást itt tudod elolvasni.

Valódi Hírek