Mi folyik itt? Szigorítana az Orbán-kormány, tilalmat vezetne be a könyvek árkedvezményére

A könyvek árkedvezményére vonatkozó törvényjavaslatot társadalmi egyeztetésre bocsátották.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a könyvek árkötöttségéről szóló törvényjavaslatot a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Mi a lényege?

A cél, hogy a könyvkiadó vagy az importőr által meghatározott árból egy éven keresztül ne lehessen kedvezményt adni – részletezte a hvg.hu.

Továbbá ha az adott könyvet nem Magyarországon adják ki, de a példányszámok minimum 50 százalékát hazánkban értékesítik, akkor szintén kötött árat kell alkalmazni.

A törvény alapvetően az újdonságok védelmét szolgálná, így nem vonatkozik használt könyvekre, vagy például iskolai tankönyvekre.

A kiadókat azonban szigorral sújtaná a kormány a törvénnyel, amely szerint a megjelenéstől számított 30 napon belül értékesíthetik az általuk megszabott árhoz képest olcsóbban az adott könyvet a szerző, a kiadó munkatársa, vagy a kiadásban közreműködők részére.

Emellett 10 százalékot meg nem haladó mértékű kedvezmény megengedett lesz, ám ezt is fogyasztói árhoz kell mérni.

Szintén ehhez az árhoz mért 10 százalékot meg nem haladó mértékű „ajándék” is engedélyezett lesz, de fontos, hogy a kedvezmények együttes mértéke nem lépheti túl a kiadó által meghatározott ár 10 százalékát.

Indoklásuk szerint

„a kötött árak érvényesítése biztosítja a könyvkínálat sokszínűségét, azon minőségi könyvek kiadását, amelyek – különösen olyan kis nyelvi piacon, mint a magyar – kevés példányban jelenhetnek meg”

A törvényjavaslattal kapcsolatos észrevételeket március 30-ig lehet jelezni a tárcának e-mailen keresztül. Amennyiben a törvényre a parlamentben tavasszal rábólintanak, úgy az intézkedés szeptembertől már hatályba is léphet.

Befóliázva

A nyáron írtunk arról, hogy az LMBTQ-tematikájú regények már befóliázva állnak a polcokon a gyermekvédelmi törvény miatt – így várják gazdájukat a könyvesboltokban. A pikánsabb tartalmú társasjátékok sem úszták meg, külön csomagolást kaptak.

Kapcsolódó: Népszerű művészek leszaggatták a könyvekről a kormány ukáza miatt felhelyezett fóliákat a Libriben

Ráadásul akadnak olyan könyvesboltok, ahol a kiskorúak meg sem közelíthetik a kormány által kifogásoltnak vélt könyveket. Ők az ifjúsági részlegen kereshetnek maguknak olvasnivalót. Sőt, még szülői felügyelettel sem mehetnek az üzlet azon területeire, ahol 18 év felettieknek szóló tartalmakkal találkozhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a felnőtteknek szóló könyveken nem a p0rnográf tartalmakat kell érteni, így verseskötetektől, bestsellerektől, életrajzi könyvektől, szakácskönyvektől, útikalauzoktól és még sok más műtől búcsút kellett venniük a kiskorúaknak.

Kapcsolódó:

Mi a fene történik? Mostantól tilos megközelíteniük a gyerekeknek egy rakás könyvet az egyik legismertebb boltláncban

Kiakadt az énekes: Puskás-Dallos Peti kemény üzenetet küldött Orbánék egyik gyalázatos szabályozása után

Valódi Hírek