Óriási balhé a Fideszben: Csák János váratlanul kirúgta a Nemzeti Kulturális Alap alelnökét

Kiderült, mi áll a háttérben.

Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette Bús Balázst, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét. Az Index információi szerint kedden este tárgyalásokat folytattak a „konszolidált elválásról”. Megjegyezték, az NKA jelenleg a legszélesebb pályázati rendszert működtető kultúrafinanszírozási szervezet Magyarországon, sok milliárd forintnyi támogatás fölött rendelkezik.

Azt írták, felvetődött az a lehetőség, hogy Bús azért távozik, mert a Fidesz őt indítja az önkormányzati választáson a III. kerületben polgármesterjelöltként, viszont ebben az esetben ráért volna menni akkor is, amikor már a pozíciót elnyerte.

Úgy tudni, a konfliktus háttérében az áll, hogy

az NKA alelnöke kritizálta a készülő kulturális törvényt,

de nem értett egyet a kultúrstratégiai intézmények koncepciójával, illetve azzal sem, hogy a minisztérium nagyobb kontrollt akarna gyakorolni a testület felett. Emlékeztettek, legutóbb L. Simon László idején történt, hogy az NKA alelnöke a kulturális államtitkár volt. Minisztériumi források szerint most hasonló elgondolások mentén változtatnának.

Bús Balázst még 2021-ben nevezték ki az NKA alelnökének. A szervezet honlapján fellelhető 2022-es interjújában úgy nyilatkozott:

„Az NKA jövőre lesz 30 éves. Látható, hogy működése idáig is – kormányzati ciklusokon átívelve – stabilan a magyar kulturális élet legbiztosabb és legkiszámíthatóbb támogatási formája, intézménye. Ennek a hagyománynak a folytatása, megerősítése mindannyiunk közös érdeke.”

Bús Balázs Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében reagált menesztésével kapcsolatban, amelyben többek között azt írta, felmentését maga kezdeményezte.

„Újraindulok Óbudán!

A mai napon kezdeményeztem felmentésemet Csák János miniszter úrnál az NKA alelnöki és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő főigazgatói tisztségből, arra való tekintettel, hogy Óbudán újra elindulok az önkormányzati választáson polgármesterjelöltként.

Adjuk vissza Óbudát az óbudaiaknak!”

– írta bejegyzésében.

(Bús Balázs/Facebook)

Valódi Hírek