Méreteset kamuzott Orbán, de gyorsan szembejött a valóság

Ezt nem lehet eltagadni.

Sok 40 év alatti magyar ma is csak álmodhat saját otthonról, hiába épül több lakás.

Kényszerből az albérletet választják azok a fiatalok,

akik nem akarnak vagy nem tudnak évtizedekre eladósodni – írta a Népszava. Nekik már meglévő, vagy további gyerek vállalása nélkül csak örökléssel vagy szülői segítséggel van esélyük saját otthonhoz jutni.

Bár Orbán Viktor nemrég kijelentette, a 40 évnél fiatalabbak körében a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot,

több elemzés, illetve szakértő cáfolja ezt.

A Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése sem tartalmaz ilyen adatot, csakhogy visszaesett a kereslet a lakáspiacon és a bankok adatai alapján a piaci alapú lakáshitelek mellett az otthonteremtési támogatások és a hozzá kapcsolódó támogatott hitelek aránya is visszaesett.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a 40 év alatti lakásvásárlók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41-46 százalékában jelentek meg vevőként országos szinten. A fővárosban a számuk tavaly meghaladta a 11 ezret, arányuk csupán 36 százalék volt. Számuk nem elhanyagolható a lakáspiacon, mégis egyre rosszabb helyzetbe kerülnek.

„Aki nem az első lakását akarja megvenni, esetleg egyedül akar költözni, vagy nem szeretne pár éven belül gyereket, annak nem sok esélye maradt a saját otthonra, ha nincsenek mögötte gazdag szülők, vagy egy örökség”

– mondta a szakértő.

Valódi Hírek