Erre várt mindenki? Szijjártó Péter bejelentette a 6 milliárdos fejlesztést, de van egy „aprócska” bibi

Vajon hol? Szijjártó Péter elárulta.

Szijjártó Péter Kenyában közölt örömhírt

Magyarország hatmilliárd forintnyi értékben kötött segélyhitel-programot indít – hol máshol –

Kenyában

az élelmiszer-ellátás biztonságának javítása, a mezőgazdaság modernizációja érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nairobiban.

A két ország már „sok mérföldkövet elért”?

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kenyai pénzügyminiszterrel, Njuguna N’dunguval közös sajtótájékoztatóján kijelentette: a kelet-afrikai térség „komoly lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára„, ezért mostani útjára tizenhét cég vezetője kísérte el az esetleges beruházások és együttműködések feltérképezése céljából.

A megállapodás aláírását követően Szijjártó azt mondta: a két ország a diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt hatvan évben „sok mérföldkövet elért„, és ilyen az is – mondta –, hogy

megegyeztek hatmilliárd forintnyi segélyhitel-programról,

amelynek keretében az élelmezésbiztonsági és a mezőgazdasági területen két beruházást hajtanak végre.

„Magyar vállalatok korszerűsíteni fogják Ahero régiójának öntözőrendszerét kétmilliárd forint értékben, valamint halászati központot hoznak létre Kabonyoban négymilliárd forint értékben”

– tájékoztatott.

A mezőgazdaságot és az élelmiszer-biztonságot is fejlesztik Kenyában

Közölte: ezek a beruházások a kétoldalú együttműködés szorosabbra vonása mellett a kenyai mezőgazdaság fejlesztéséhez, az élelmiszer-biztonság javításához is

nagyban hozzá fognak járulni.

Emlékeztetett: Magyarország azon kevés állam közé tartozik, amelyek az alkotmányukba foglalták a GMO-(génmanipuláció – a szerk.)-mentességet.

Hozzáfűzte: a magyar kormány támogatja a hazai gazdasági szereplők beruházásait Kenyában,

amelyek hozzájárulhatnak az ország fejlődéséhez, az életkörülmények javításához.

„Magyarország nemcsak szavakban, hanem tettekben is segítséget nyújt Afrikának”

– tette világossá a miniszter. Úgy tűnik, Magyarországon már nincs megoldandó feladat.

A tettek mezejére lépett Szijjártó Péter

Kifejtette: „fontos a jogbiztonság” ezen a téren is, ezért hazánk elkötelezett a beruházásvédelmi megállapodásról szóló tárgyalások mielőbbi lezárása mellett.

Szijjártó üdvözölte az EU–Kenya gazdasági partnerségi megállapodás tavalyi aláírását, és arról számolt be, hogy az idei magyar európai uniós elnökségi félév során „mindent meg fognak tenni” a hatályba lépés érdekében.

A miniszter végezetül azt közölte: „a világ ma a veszélyek és kihívások korában él„, amelyet szavai szerint a klímaválság és az erősödő terr0rveszély mellett a háborúk is jellemeznek. Ezért szerinte „stabil pontokra, pillérekre és államokra” van szükség, amelyek a maguk régiójának stabilizációjához is hozzájárulhatnak, és – mondta –

ilyen Kenya is Kelet-Afrikában.

„Elismerjük az ország ezen stabilizáló szerepét, ezért nem csupán nyilatkozatokkal kívánjuk támogatni Kenyát, hanem valódi tettekkel is”

– ismételte a tárcavezető, támogatásáról biztosítva a kétoldalú együttműködés fejlesztését a „kölcsönös tiszteletre és előnyökre” alapozva.

Videó:

Fotók:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI)

Valódi Hírek