Elképesztő: Balaton-parti ingatlant kaphat az alapítványi Debreceni Egyetem

Még jó, ha nem a város fizet nekik.

Gyakorlatilag egy fapados felújításért cserébe húsz évre a Debreceni Egyetemé lehet egy Balaton-parti ingatlan az önkormányzati előterjesztés szerint – írta meg a 24.hu.

Az egyik legjobb siófoki ingatlanról van szó

A siófoki önkormányzat az egyik legjobb helyen lévő Balaton-parti ingatlanát adná át szinte ingyen a Debreceni Egyetem részére. A Petőfi sétánynál, a strand és a kikötő melletti közel egy hektáros telket, rajta a város két, középen egy étteremmel összekötött ikonikus épületét, az egykori Hullám és Sió szállodát kaphatná meg a következő 15 plusz 5 évre az egyetem.

A Lengyel Róbert polgármester által jegyzett előterjesztésről a képviselő-testület a csütörtöki ülésén szavaz.

A szerződéstervezet szerint a Debreceni Egyetem az oktatási intézményként és kollégiumként nyilvántartott ingatlan hasznosítási jogát szerezné meg.

Ráadásul mindezért közvetlenül nem is kell fizetnie az önkormányzatnak.

Az is lehet, hogy a város fizet a végén

Az egyetem annyit vállal, hogy nettó egymilliárd forintos keretösszeg fejében előre meghatározott felújítási munkálatokat végez az ingatlanon. Ezek beszámítanak a 15 évre szóló nettó egymilliárd forintos használati díjba. A tervezet szerint ráadásul

ha ezt a keretet meghaladják a felújítási munkálatok, akkor a városnak kell fizetnie.

Amennyiben a munkálatok csak 5 százalékkal kerülnek többe, akkor automatikusan, ha ennél többel, akkor a szerződés megszűnése után kell elszámolnia az egyetemmel. 15 év után – ha még mindig zajlik felsőoktatási tevékenység az épületben, és az egyetem teljesítette a megállapodásban foglaltakat – automatikusan újabb 5 évvel meghosszabbodik a szerződés időtartama.

Ha a szerződést meghosszabbítják, az egyetemnek további nettó 300 millió forintnyi beruházást kell vállalnia.

A szerződés mellékletéből az is kiderült, hogy milyen felújítást vállalt az egyetem.

A padlókat pvc-vel burkolnák,

az épületben pedig csak karbantartási munkálatokat végeznének. Azaz: hiába festik ki például a szobák falait, 15 vagy 20 év múlva, amikor lejár az egyetem használati szerződése, ugyanúgy szükség lehet a mázolásra.

A legnagyobb költség – mintegy 250 millió forint – a dokumentum szerint a klímarendszer kialakítása lenne. A wifi-hálózatot 171 millió forintért építhetnék ki.

(Kiemelt képünkön Lengyel Róbert, Siófok polgármestere látható.)

Valódi Hírek