Összeugrottak a NER milliárdosai: Mészáros Lőrincnek és Csányi Sándornak ugyanarra fáj a foga

Mi lesz ebből? Mészáros Lőrinc az OTP-vezérrel viaskodik.

Három gazdag magyar is vinné Horvátország legnagyobb cégének mezőgazdasági üzletágát:

Mészáros Lőrinc, Csányi Sándor és Jellinek Dániel is ugyanarra a cégre pályázik

– írta meg a 24.hu.

Összesen öt cég jelentkezett be a Fortenova nevű horvát óriáscég megvásárlására, közülük hárman is magyarok. Van egy arab érdeklődő is. Az egyetlen horvát cég, amely vásárlási igényt jelentett be, az a Podravka.

A Fortenova 50 százaléka az orosz Sberbank és a szintén orosz VTB tulajdonában van, de ezeket a részvényeket befagyasztották. Ezért a végső döntést az eladásról a gázüzletekben érdekelt Pavao Vujnovac hozza majd meg legnagyobb részvényesként.

A Fortenova három alaptevékenysége a kis- és nagykereskedelem, az élelmiszeripar és mezőgazdaság. Több mint 30 millió fogyasztót szolgál ki nyolc délkelet-európai piacon. A cégcsoportba tartozik a horvát Konzum kiskereskedelmi üzletlánc is.

Két éve megy a verseny; Mészáros Lőrinc is beszállt

Jellinek Dániel már 2022 tavaszán vételi ajánlatot tett a cégre, azonban a terve kútba esett. A Sberbank akkor egy dubaji sejknek adta el a részvényeit. Azonban azokat az orosz–ukrán háború kitörését követően befagyasztották.

Horvátországban hír- és kommentcunamit indított el a Fortenova-ügy, hiszen stratégiai fontosságú csoportról van szó. A legnagyobb élelmiszer-termelő és kiskereskedelmi konglomerátum az egész Nyugat-Balkánon. Hasonló méretű ügyletek nemzetbiztonsági szempontból is kiemelt figyelmet kapnak minden országban, de ebben az esetben állítólag még a horvát hírszerzés is lemaradt az információról.

Legalábbis azt állítják, hogy a kormány nem tudott az arab bevásárlásról.

Újra megnyílt az út

A Fortenova 43 százalékos részesedése az orosz állami bank, a Sberbank tulajdonában állt. Az Európai Tanács 2022. júliusi rendelete szerint a Sberbank EU-szankciók hatálya alá került. Ez azt jelenti, hogy nem rendelkezhet eszközeivel.

Jellinek és az Indotek azonban idén magyar versenytársakat kapott: Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor is beszállt a versenybe.

Valódi Hírek