Kiverték a biztosítékot Orbánék kínai rendőrei: Azonnali lépéseket tesz az EU a magyar kormány botrányos húzása miatt

Az EU aggódik a kínai rendfenntartó erők miatt.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén április 10-én a „Kínai rendőri tevékenység Európában” címen tartanak vitát. Az ügy napirendre tűzését az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció kezdeményezte, amiért rendkívül aggasztónak tartják, hogy egy friss megállapodás alapján hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek magyar kollégáikkal közösen Magyarországon.

A kommunista állam világszerte működtet illegális rendőrőrsöket kínai rendőrök révén

Az EP-képviselők a Népszava birtokába került levelükben emlékeztetnek: Kínának hasonló megállapodása van a tagjelölt Szerbiával is, egy spanyol székhelyű civil szervezet 2022-es jelentése pedig kiderítette, hogy a kommunista ország akkor több mint 100 illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, ebből mintegy 30-at az Európai Unió 14 országában. Akkor 2 kínai rendőrőrsöt azonosítottak Magyarországon, amelyek száma mára feltehetően tovább emelkedett.

Miután minderre fény derült, az európai nemzeti hatóságok igyekeztek megálljt parancsolni a „rendőrségi szolgáltató helyek” titkos és törvénytelen tevékenységének, amelyek a kínaiak szerint „adminisztratív segítséget nyújtottak külföldön tartózkodó honfitársaiknak„, ugyanakkor a gyanú szerint

megfigyelték és megpróbálták hazakényszeríteni a „disszidenseket„.

Mi a célja ezzel Kínának?

„Ezeket a rendőrőrsöket és »a kínai rendőrség jelenlétét (Kína – a szerk.) arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat.

A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és

óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára.

Ezért az Európai Bizottság, valamint a kormányközi EU Tanács azonnali fellépését igénylik«”

– írták a levélben, amelyben a képviselők a többi politikai csoport támogatását kérték a kínai rendőrök miatt kezdeményezett vita lefolytatásához.

Orbánék megint kihúzták a gyufát, újra terítéken Magyarország

Mint írták, az áprilisi plenáris ülésen a képviselők meghallgatják az Európai Bizottság és a tagállami kormányokat képviselő soros EU-elnök véleményét, a frakciók álláspontját pedig egy-egy képviselő ismerteti majd. A napirend szerint a kínai rendőri jelenlétről szóló vitát rögtön a magyarországi jogállamiság helyzetéről szóló vita követi.

Titkos paktumot kötöttek Pekinggel Pintérék

Megírtuk, hogy Pintér Sándor és kínai kollégája február közepén megállapodtak: közösen járőröznek majd a magyar és kínai rendőrök. Az ügyre többek között a német Welt is felhívta a figyelmet, jelezve, a megállapodás után a Szerbiához közeli magyar városokban is megjelenhet a kínai rendőrség.

„A két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti

hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”

– közölte korábban a Belügyminisztérium.

Súlyos veszélyekre figyelmeztettek

A német lap felhívta rá a figyelmet, hogy az európai közvélemény által szinte észrevétlenül kötött Magyarország új paktumot Pekinggel. Hozzátették, számos jel utal arra, hogy ez

lehetővé teheti a kínai biztonsági erők számára, hogy kiterjeszthessék megfigyelésüket az EU-ra.

Az üggyel kapcsolatban Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár azt közölte:

„A magyar belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium közt a közös járőrszolgálatról kötött megállapodás célja a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása”.

A belügyminiszter-helyettes hozzátette: a közös járőrszolgálat a kínai turisták, valamint a Kínában tartózkodó magyar turisták védelme érdekében történik. A kínai rendőröknek Magyarországon intézkedési, rendőrségi jogkörei nem lesznek, önállóan nem járőrözhetnek majd, csak magyar rendőrrel párban – magyarázta Rétvári Bence.

Kapcsolódó:

Világbotrány törhet ki Orbánék gyalázatos lépése miatt: Súlyos kockázatokat rejt a kínai rendőrök bevetése Magyarországon

Ebből még balhé lesz: Falrengető közlendője akadt Pintér Sándoréknak

Valódi Hírek