Megszólalt a szakértő: Súlyos részletek derültek ki a tragikus esztergomi ralibalesetről

Nem állhattak volna ilyen közel a pályához az emberek.

Beszámoltunk az esztergomi rali során történt tragédiáról. Vasárnap délután tisztázatlan körülmények között lesodródott egy Skoda Fabia típusú autó a versenypályáról, és több embert elsodort. Az eddigi információk szerint négy halálos áldozatot követelt a baleset.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a tragédia helyszínére 8 mentőautó, továbbá 4 mentőhelikopter érkezett. A baleset során 4 ember meghalt, 1 gyermeket súlyos, életveszélyes, 1 felnőttet súlyos, továbbá 5 felnőttet és 1 gyermeket könnyebb sérülésekkel kellett kórházba szállítani a helyszíni ellátást követően.

Az információk szerint a baleset legfiatalabb áldozata egy négyéves kislány, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe – közölte a RallyLife.

A Népszava a tragikus balesettel kapcsolatban egy szakértőt is megszólaltatott, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nem állhattak volna az emberek ennyire közel a pályához.

Túl közel álltak a pályához az emberek

„Ez a baleset egyenes útszakaszon történt, pedig a kisodrósások zöme kanyarban történik. Az internetre felkerült felvétel szerint ezt okozhatta a vizes pályarész, vagy akár az autó mechanikai problémája.

Alapvetően ezekhez a versenyekhez a magyar útviszonyok, a szalagkorlátok állapota sem megfelelő.

Az viszont egyértelműen látszik, hogy

biztonság szempontjából ilyen közel a pályához nem állhattak volna emberek,

kordont sem láttam. Ezt az is igazolja, hogy a helyszíni videó szerint valaki be is futott a balesetet követően”

részletezte a lapnak a neve elhallgatását kérő szakértő, kiemelve: bár az autóversenyek világa veszélyes, a nézők számára nem kellene annak lennie.

Amivel nem foglalkoznak, pedig kellene

„Egy versenyen több szakaszban akár 150- 200 kilométert is megtesznek az autók. Nem lehet kétméterenként rendőrt, biztonsági őrt biztosítani, de még a kordon kihúzása is megoldhatatlan. A nézők számára vannak kijelölt helyek, de döbbenetes, hogy ezzel sokan mennyire nem foglalkoznak.

Szinte piknikhangulatban,

családostul mennek olyan helyekre, ahol biztonsági okból egyébként tilos lenne tartózkodni.

Minden versenyszakasz előtt végigmegy egy biztonsági autó, és hangosbemondóban felszólítja az embereket, hagyják el ezeket a területeket. Ezzel gyakran nem foglalkoznak, vagy miután a pályaszakasz végére ér az autó, visszaszivárognak az emberek”

– mutatott rá, majd jelezte, az ilyen rendezvényeken az alkohol is gyakran előkerül. Sőt, – tette hozzá – emlékszik olyan esetre is, amikor valaki annyira ittas volt, hogy egy dombról begurult a pályára. Ugyanakkor azt is elmondta, a szervezéssel is lehettek problémák.

„A legnagyobb baj, hogy boldog-boldogtalan nevezhet, akinek van egy kis pénze.

Amatőr ralikon simán el lehet indulni akár személyautóval is, de a házilag tákolt kocsik sem ritkák. Bizonyos körülményeknek ugyan meg kell felelni, amit elvileg ellenőriznek, de erre általában összesen pár perc áll erre rendelkezésre indulások, és újra indulások előtt. A pilótákat sem ellenőrzik igazán.

Míg a Forma-1-es versenyzőknek mentális, pszichológiai és egészségügyi vizsgálatokon kell átesniük, itt jellemzően ilyen nincs.

Úgy tudom, hogy az alkoholt sem szondázzák, legalábbis én sosem láttam ilyet”

– sorolta a szakértő.

Kapcsolódó:

Előkerült a videó a halálos esztergomi ütközésről: Így csapódott a nézők közé egy autó a ralin

Megszólalt a mentőszolgálat az esztergomi ralin történt halálos baleset részleteiről

Videón rögzítették a becsapódás pillanatát az esztergomi ralin

Valódi Hírek