Mi történt? Sürgős mondandója akadt Orbán Viktornak Brüsszelben (+videó)

Orbán Viktor furcsán érezte magát.

Mint megírtuk, kétnapos csúcsot tart Brüsszelben az Európai Unió tagállami vezetőit tömörítő Európai Tanács. A csúcson részt vesz Magyarország vezetője, Orbán Viktor is. A miniszterelnök ezúttal szokásos pénteki rádióinterjúját Brüsszelből közvetítette az állami rádió.

Brüsszel a saját háborúját vívja?

„Furcsa érzés Magyarországról jönni most Brüsszelbe”

– csapott bele Orbán, aki szerint Brüsszelben „háborús logika, háborús nyelvezet van”, az a távolságtartás és higgadtság viszont, ami Magyarországon van, szerinte Brüsszelből teljesen hiányzik. Orbán úgy gondolja, „Brüsszel a saját háborúját vívja Oroszországgal szemben”.

A miniszterelnök elmondta, úgy érzi, mintha egy másik galaxisban lenne, és – fogalmazott –

vigyázni kell, hogy „be ne szippantsa az embert Brüsszel pszichózisa”.

„Most arról beszélgetünk, hogy olyan rakétarendszereket adna Németország Ukrajnának, amelyekkel Moszkváig el lehet lőni”

– mondta.

„Azt kell képviselnünk, hogy tűzszünet, béketárgyalás, tűzszünet, béketárgyalás, mert különben belerántanak minket”

– hangoztatta Orbán, aki szerint Magyarországon van olyan politikai szervezet, amely „szintén erre törekszik, de a magyar közvélemény megőrizte a józanságát”.

Az európai közvélemény inkább támogatja azokat a pártokat, „amelyek békepártiak, mint amelyek nem” – magyarázta Orbán az EP-választásokkal összefüggésben. Abban bízik, a voksoláson „békepárti fordulat” várható, Brüsszelről pedig ismét kijelentette: az Soros György hálózatának része.

Aggódik a gazdákért

Szerinte az európai gazdákat az fenyegeti, hogy tönkremennek, amiért az EU az ukrán gazdákat segíti. Úgy tartja, vissza kéne állni arra, hogy „nem engedjük be az ukrán gabonát”, illetve közelíteni kell a termelési feltételeket egymáshoz.

„Ha a gazdák szervezkednek, megindulnak valahova, akkor lehet tudni, hogy nagy a baj. Csak Brüsszelnek fontosabbak az ukrán gazdák”

– vélte Orbán.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok: Nyílt levelet írtak a méhészek az agrárminiszternek, amiért őket is átverte az Orbán-kormány

Brüsszel elfoglalásáról

„Mi kell ahhoz, hogy elfoglaljuk Brüsszelt?”

– vetette fel Orbán kedvében járva a riporter.

„Ahogy az Európai Unió vezetői egyre inkább masíroznak be a háborúba, a kérdés egyre inkább nem az lesz, hogy ki a jobboldali és ki a baloldali, hanem az, hogy ki a békepárti”

– felelte a kormányfő, hozzátéve, szerinte „el lehet jutni egy lokális konfliktustól a világháborúig is”.

Budapest elesett?

„Mi a Fidesz célja Budapesten?”

– faggatták Orbánt.

„Az egyik legfontosabb célunk, hogy ami pénzünk van Brüsszelben, azt megkapjuk. Fontos Budapest, de Budapest számára is a legfontosabb kérdés most az, hogy a magyar óvónőknek és pedagógusoknak a pénzt hazahozzuk”

– magyarázta Orbán, bár arról már nem beszélt, hogy „ami pénzünk van Brüsszelben”, azt még nem sikerült hazahozni.

„Ha várospolitikáról beszélünk: ez a nemzet fővárosa. Budapestet figyelve

2019 óta azt látom, hogy Budapest is fogságban van”

– állapította meg.

Videó:

(Orbán Viktor/Facebook)

Valódi Hírek