Mi a jó eget művelnek Orbánék? Ezzel a lépéssel taccsra vághatják egész Magyarországot

Pintérék legújabb őrülete tönkreteszi a pedagógusképzést is.

Az Orbán-kormány tervei szerint szétválasztják a tehetős és a szegény gyerekek tanárainak képzését. Létrehoznának egy elitpedagógus-képzést a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), az ott végző tanárok az elit gyerekeit tanítanák – írta meg a Jelen.

A nehezebb sorsú gyerekeket oktató pedagógusok képzéséért az egyházi felsőoktatási intézmények felelnének.

Az elit gyermekeinek elit pedagógusokat képeznének

Az NKE kedden bejelentette, hogy 2025 szeptemberétől tanárképzést indít. Orbánék tervei szerint a jövőben a tanártovábbképzés módszertani alapjának és szakmai programjának kialakításáért felelős központot, illetve a tanártovábbképzés lebonyolításért felelős szervezési egységet is az NKE-n alakítják ki.

Ebben nem kis segítség, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója – aki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) alapítványának kuratóriumi elnöke is – az NKE Tanácsadó Testületének elnöke.

Orbán az év elején arról írt, hogy

„a konzervatív megközelítés teljesen háttérbe szorult,

s helyét progresszív alapelvek vették át. Emiatt egyre inkább úgy tűnik, hogy az iskola nem képes érvényes tudást átadni a következő nemzedéknek.”

Márpedig ők ezt a „konzervatív megközelítést” vinnék be az elit gyerekek pedagógusainak képzésébe. Jól látszik, hogy a pedagógusokat is ideológiai alapon választanák ki.

Az ELTE tönkretétele is belefér

Az NKE-n indítandó új kar ráindul az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanárképzőjére. Ott ugyanis az anyagi feltételek hiánya miatt – hiszen az ELTE nem csatlakozott a modellváltó egyetemekhez, ezért a költségvetése egyre jobban recseg – ezzel nehezen fognak tudni versenybe szállni.

Az NKE-s tanárképző projektet ugyanis százmilliárdos nagyságrendűre tervezik.

A hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákban tanító tanárok képzését ráhagyná a kormány az egyházi felsőoktatási intézményekre. A tervek harmadik lába kapcsolódik a modellváltott egyetemekhez: ezek a térségi tanárképzési igényeket szolgálnák ki.

A középiskolák tömeges fenntartóváltása is ehhez a tervhez illeszkedik.

Valódi Hírek