Durva dolog derült ki a bicskei ped0filbotrányban Balog Zoltán felelősségéről

Balog Zoltán egyetértett az ombudsman jelentésével.

Már 2012-ben jelezte Szabó Máté, az akkori alapjogi biztos Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a bicskei gyermekotthonban tapasztalt visszaéléseket. A miniszter tehát 12 éve tudott arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben komoly „hiányosságok” vannak.

Orosz Anna, a Momentum képviselője a jelenlegi ombudsmant, Kozma Ákost kérdezte arról, hogy a 2012-es jelentés után tett-e valamit Balog volt minisztériuma az ügyben – számolt be a 24.hu.

Megírtuk, hogy Szabó Máté volt alapjogi biztos megállapítása szerint

jogsértő, ha a velük foglalkozó szakemberek nem vagy késedelemmel jelzik

a gondjaikra bízott gyermekek sz*xuális bántalmazásának gyanúját. Felidézte, hogy az intézményvezető ellen az említett bűncselekmény miatt eljárás is indult.

A jelenlegi ombudsman válaszolt

Kozma Ákos válaszában jelezte, hogy a 2012-es ombudsmani vizsgálatra reagált a szaktárca.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival.

Szabó Máté 2012-es jelentése szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia.

2012-ben Szabó egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel.

Jelentésében többek közt az szerepelt, hogy az eljárásban gyanúsítottként részvevő igazgatóval (Vásárhelyi Jánossal) hosszú évek óta munkakapcsolatban álló, vele alá-fölérendelt viszonyban lévő igazgatóhelyettes (Kónya Endre) gyakorolta az érintett gyermekek tekintetében a törvényes képviselő jogokat.

A gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy közötti érdekellentét pedig nem volt kizárható.

Az ombudsman szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, Vásárhelyi Jánostól

független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt.

Megállapította: az, hogy a tanúként kihallgatott gyermekek törvényes képviseletét az igazgatóval munkajogi függőségi viszonyban álló személy látta el

sértette a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogát.

Azt is jelezte, hogy ez intézményes bántalmazásnak tekinthető, ahogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek mulasztása is

kimeríti a rendszerabúzus$ fogalmát.

Balog Zoltán mindezek fényében járt közben Kónya Endre kegyelméért

A múlt héten súlyos dolgok derültek ki a kegyelmi botrányban nyakig benne lévő Balogról. Megírtuk, hogy sajtóértesülések szerint a volt fideszes miniszter személyesen is találkozott Kónya Endrével, mielőtt Novák Katalinnál a kegyelemért kezdett lobbizni.

Mint ismert, február 16-án, péntek délután benyújtotta lemondását Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöki posztjáról – közölte a püspök az aznap elmondott zsinati beszédében.

A püspök a harmadik szereplő, aki lemondani kényszerült a másfél hónapja kirobbant ped0filbotrány után.

Novák Katalin és Varga Judit február 10-én, szombaton, közvetlenül egymást követően nyújtották be lemondásukat.

Valódi Hírek