Nagyon jó most Mészáros Lőrincnek lenni: Sosem gazdagodtak még ennyire gyorsan a legvagyonosabb magyarok

Őket nem érintette a válság.

Amíg a többség örül, ha hó végén még van pénz a számláján, a felső 1 százalék vagyona olyan mértékben gyarapszik, hogy azt már követni is nehéz.

„Nem emlékszünk ilyen dinamikájú vagyonosodásra, a legfelső 1 százalék ilyen mértékű térnyerésére”

– állapította meg a Blochamps Capital az index.hu-nak adott nyilatkozatában.

A cég ügyvezetője, Karragich István rámutatott, hogy soha nem látott szintre ugrott a magyar pénzügyi vagyon 2023-ban, ugyanakkor

a növekmény egy szűk rétegre koncentrálódik.

„Míg a legfelső 10 százalék a társadalom pénzügyi vagyonának kétharmadát birtokolja, addig a legfelső 1 százalék egyenesen a harmadát, s ezen a kétpólusosságon

az infláció csak további hasadékot ejtett az alsó 9 tized kárára”

– világított rá a Blochamps Capital ügyvezetője.

A leggazdagabb magyarok

A Forbes – ahogy minden évben, úgy idén is – megbecsülte az ország leggazdagabb embereinek rangsorát, ennek értelmében az első 10-ben az alábbi sorrend alakult ki 2023-ban:

  • Mészáros Lőrinc és családjának becsült vagyona 591,3 milliárd forint. Korábban vagyonának növekedési üteme lelassult, majd stagnált, Mészáros Lőrinc a tavalyi listán a harmadik helyre fért fel. A vagyona az elmúlt egy évben a becslés szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt.
  • Felcsuti Zsolt becsült vagyona 442,9 milliárd forint. Az MPF Holding tulajdonosa harmadszor is dobogós lett.
  • Veres Tibor vagyonát 438,2 milliárd forintra becsülik. Vagyonának legnagyobb szeletét a magyar ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplőjét, a Winget is tulajdonló Dayton Invest-csoport adja.
  • Gattyán György becsült vagyona 424,8 milliárd forint. A Docler Holding továbbra is növekedésben van, 2022-es éves forgalma 449 millió euró volt, és 2023-ban tovább növekedett, még mindig elsősorban az er0tikustartalom-szolgáltatónak köszönhetően.
  • Demján Sándorné és családjának becsült vagyona 225,6 milliárd forint.
  • Széles Gábor vagyonát 206,8 milliárd forintra becsülték. Üzleti karrierje a ’80-as években számítógép-alkatrészek forgalmazásával indult, a ’90-es években a Videoton privatizációjával folytatódott.
  • Garancsi István becsült vagyona 197,3 milliárd forint. Majdnem ötvenmilliárd forintos növekedést könyvelhetett el 2023-ban.
Valódi Hírek