Dávid Ferenc: Hajtóvadászat budapesti öregekre?

Vélemény.

„A budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra, és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan. A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is”.

(Navracsics Tibor – forrás: vg.hu)

Bevezetésképpen csak annyit, hogy bár a Fidesz-szisztéma minisztereivel az elmúlt évtizedekben sem szimpatizáltam túlságosan, de voltak/vannak néhányan, akikről némán megállapítottam: ugyan nem egyezik a politikai ízlésünk, de nem vitatom műveltségüket, díjazom visszafogott stílusukat, elismerem szellemi teljesítményüket.

KAPCSOLÓDÓ: Dávid Ferenc: Infláció, lét, minimum

Tudják ez olyan, mint az ellenfél kapusának/középcsatárának a dicsérete: nem érte dobog a szívünk, nem neki szurkolunk, de ha jól teljesít, akkor nincs mese.

Navracsicsot a kormányzó politikai közösség intelligens és művelt képviselőjének tartottam eddig, és többször feltettem magamban a kérdést: mit keres ez az ember a Fidesz-csapatban?

Úgy éreztem, hogy „kilóg” a sorból, és abban is reménykedtem, hogy egyszer talán „bemondja az unalmast” és faképnél hagyja a NER-t. Hosszan tálalt bizonytalanságom elillant, Navracsics szintet lépett, sajnos lefelé.

„A budapesti öreg, gazdag népesség….”

BUDAPEST

Azt eddig is tudtuk, hogy Lázár János miniszter nem „csípi” Budapestet, bár ismeretem szerint azért ő is vett lakást a fővárosban.

Hogy’ van ez? A módos vidékiek Budapesten vesznek lakást, ráadásul a gyerekeik fővárosi egyetemekre járnak? Elveszik a lakásokat és az egyetemi helyeket a „pesti srácok” és lányok elől?

Úgy tűnik, hogy a veszprémi születésű Navracsics is érdekelt a főváros kontra vidék konfliktus felizzításában. Navracsics nem „Balaton-miniszter”, hanem a közigazgatási és területfejlesztési tárcát vezeti. Nem azért „tartjuk”, hogy kizárólag a „magyar tenger” partmenti ügyeit intézze.

És még egy kérdés. Az a kevés jómódú nyugdíjas, aki a Balaton mentén vesz házat, az mind Budapesten él? Székesfehérvári, pécsi, szegedi, győri stb. nyugdíjasok nem vásárolhatnak balatoni ingatlant?

Ezt csak azért írom, mert Navracsics kizárólag a fővárosi nyugdíjasokra mutogat. Arról pedig nem beszél „Navra”, hogy pénzügyes minisztertársa (Varga Mihály) 2022-ben Gyenesdiáson, volt /bukott/ igazságügyi minisztertársa (Varga Judit) pedig Balatonhenyén vett „pofás kis” házingatlant.

Mindketten a Fidesz-elithez tartoznak/tartoztak, nem nyugdíjasok és ráadásul nem is budapesti illetőségűek. Most csak a „Vargákat” említettem, a többit az olvasó fantáziájára bízom.

ÖREG

Ezek a Budapesten „megtollasodott” nyugdíjasok egyszerűen megszállják a Balatont, és spórolt pénzükből házat vesznek. Vannak köztük olyanok is, akik eladták fővárosi lakásukat, és azt „beforgatták” az új ingatlan vásárlásába.

Vérlázító! A (sajnos) meglévő generációs ellentétek további kiélezésére játszik Navracsics? Ha valaki 40-45 év után úgy dönt, hogy a Balaton-vidéken akar házat venni, azt ki kell szerkeszteni? A 65-70 évesek a felelősek a fiatalok elvándorlásáért?

Tudjuk, hogy nem: a hibás gazdaság-, oktatás- és egészségpolitika miatt szedi a sátorfáját a tómenti ifjabb nemzedék. Meg azért, mert a kéthónapos főszezonból szerzett jövedelemből nem lehet családot alapítani.

Navracsics megfontolatlanul nyilatkozik,

amikor a „kifutó szériát” okolja Veszprém, Somogy és Zala megye társadalmi problémáiért.

GAZDAG

Természetesen vannak jómódú nyugdíjasok, akik autót tartanak, rendszeresen külföldre utaznak és a megtakarított – folyamatosan gyengülő – forintjaikat ingatlanba fektetik. Egyébként meg holtszezonban költik a pénzüket Füreden, Almádiban, Siófokon és Balatonlellén.

A turisták csak nyáron vásárolnak, a most megbélyegzett tehetős „öregek” pedig egész évben. A boltosok, szolgáltatók csak a fiataloktól fogadják el a pénzt, a nyugdíjasoktól nem?

Eddig úgy tudtam, hogy „a pénznek nincs szaga” (Vespasianus római császár).

És még valami. A nyugdíjasok döntő többsége a lét-nem lét határán egyensúlyoz: idősek milliói szorongva, egyik hónapról a másikra élnek, Budapesten is rossz az összkép. A fővárosi nyugdíjasok zöme sem utazik külföldre, nem autózik sokat és nem fektet ingatlanba.

Az ő sorsukkal (is) kellene a miniszternek törődnie,

nem azon kevesekkel, akiknek jól megy a sora. Tényleg baj az, hogy 40-45 év munka után vannak olyan idős honfitársaink, akik életük hátralévő részét a Balaton közelében kívánják tölteni?

Fővárosi gazdag nyugdíjasok! Vigyázzatok! A közigazgatási és területfejlesztési miniszter célkeresztjébe kerültetek.

Pénzeteket (ha van) adjátok a gyermekeiteknek, a balatoni ingatlant (ha van) írassátok unokáitok nevére. Így aztán a tulajdonosok (pénz, ház) átlagéletkora azonnal csökkeni fog és talán Navracsics Tibor is megnyugszik.

Dávid Ferenc

Valódi Hírek