Dávid Ferenc: Uszoda víz nélkül!

Vélemény.

A második márciusi hétvége mosolyra (vagy sírásra /?/) késztető híre, hogy elkészült a letenyei tanuszoda, de azt ma még senki nem tudja, hogy honnan lesz víz a medencékbe. A sportobjektum tehát elkészült, csak a víz hiányzik a medencékből! A város polgármestere szerint Letenye ivóvízhálózata kevés a feltöltéshez és a vízlelőhelyek állapota jelenleg nem alkalmas a hozam növelésére!

2022-ben tervezték (volna) átvenni az uszodát

Letenye első embere 2021-ben még úgy nyilatkozott, hogy reménye szerint 2022. őszén/telén már igénybe tudják venni a letenyeiek és a járás iskoláiban tanuló gyermekek, továbbá a felnőttek is a létesítményt. Az 1.300 négyzetméter hasznos alapterületű létesítményben egy 25 méteres, hatpályás, szabványméretű medence és egy 10×6 méteres tanmedence épül, amely nemcsak a diákok úszásoktatásának, de akár a szabadidő- és versenysportnak is lehetőséget ad a településen.

Kiderült, ki áll a háttérben

Az mfor.hu gazdasági portálról már 2020. decemberében megtudhattuk, hogy:

„hatalmas verseny volt azért, hogy ki építhesse meg az 1300 négyzetméteres letenyei tanuszodát, de végül 1,1 milliárd forintos ajánlattal a Dunántúli Magasépítő Kft. nyert – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Pontosan ez lesz a cég feladata: Fedett uszoda rendeltetésű épület kivitelezése teljes körű, kulcsrakész kivitelben, a kapcsolódó uszodatechnológiai, környezetrendezési, külső közműépítési munkákkal, továbbá a nem jogerős használatbavételi engedély megszerzésével együtt.

Az állam 100 százalékos tulajdonában álló BMSK Zrt. (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.) végül a Dunántúli Magasépítő Kft.-t választotta. A cég kevésbé ismert, pedig 50 százalékban a Pannon Speed Zrt. a tulajdonosa. A Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. pedig tavaly januárban tett bejelentést a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH), hogy egyedüli közvetlen irányítást szerzett a Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. felett. A vagyonkezelő Pannon Speed a tulajdonosa a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek és annak szintén építőipari tevékenységet végző leányvállalatainak. A Talentis Group Zrt. a felcsúti milliárdos nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc érdekeltsége,

a háromtagú igazgatóságot Mészáros három gyereke alkotja.”

Elkészült, de nincs se pénz, se víz

Kezd tisztulni a kép. Az ország leggazdagabb és talán legismertebb vállalkozója „nagy csatában” megnyert egy közbeszerzést, az érdekeltségébe tartozó cégcsoport komoly bevételt és profitot realizált. Csaknem

másfél éves csúszással átadták az uszodát „kulcsrakész kivitelben” úgy, hogy az rendeltetésszerűen egyáltalán nem használható.

A város polgármesterétől a napokban megtudtuk, hogy a vízlelőhelyek korszerűsítése – és az uszoda vízigényének megfelelő bővítése – több száz millió forintba kerülhet. A négyezer fős kisváros vélhetően nem akarja (de nem is tudja) ezt az összeget előteremteni. Ami biztos:

a vízhez vonzódó letenyei felnőttek és diákok továbbra is Nagykanizsára járhatnak úszni!

Igazi „magyar vircsaftnak” vagyunk szemtanúi: állami pénzen megépítettek egy objektumot, amit aztán képtelenek beüzemelni. Uszoda víz nélkül – valljuk meg, ilyenről még nem hallottunk! Valaki persze megint jól járt. No, nem a helyi sportolni vágyó polgárok!

Dávid Ferenc

Valódi Hírek