Mi folyik itt? Alig jöttek ki az elkeserítő KSH-adatok, Nagy Mártonék máris magyarázkodnak

A friss KSH-számokat szokásos módon a háborúval és a szankciókkal próbálták megmagyarázni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2024 januárjában éves alapon 3,6 százalékkal csökkent az ipari teljesítmény. Eközben az előző hónaphoz képest 1,1 százalékos mérséklődés volt tapasztalható.

Az ipari termelést továbbra is negatívan befolyásolja, hogy a háború és a szankciók negatív hatásai jelentős károkat okoztak az európai gazdaságban. A gyenge európai konjunktúrával együtt járó gyenge külpiaci kereslet az exportaktivitás mérséklődésén keresztül lefelé húzta az ágazat hazai kibocsátását – magyarázkodott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton tárcája szerint 2024-ben a kormány célja, hogy helyreállítsa a növekedést. Továbbá azt akarják, hogy újra dinamikusan, 4 százalék körüli mértékben emelkedjen a GDP. Ennek érdekében tovább kell emelni a munkaerőpiaci aktivitást. Az óvatossági motívum fokozatos oldásával és a bizalom erősítésével helyre kell állítani és növelni kell a fogyasztást, és 25 százalékos szint felett kell tartani a beruházásokat – részletezték.

Közleményükben az államilag támogatott programokat ismertették. Emellett közölték, bíztató jel, hogy a vállalkozások új hitelfelvételének értéke 2023 decemberében már több mint 30 százalékkal bővült az előző évhez képest. Azaz a vállalati hitelezésben már fordulat azonosítható, amely érezhető lesz a termelési adatokban is – jegyezték meg.

A KSH szerint nem túl rózsás a helyzet

A hivatal a minap a hazai gazdaság helyzetéről osztott meg pár információt.

Jelentésük szerint bár a magyar gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján (ennek célja, hogy pontosabb képet kapjunk az adott időszakról – a szerk.) – nem változott, 2023-ban a GDP a nyers adatok alapján 0,9, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján

0,7 százalékkal maradt el az előző évitől.

Kapcsolódó: Kipakolt a KSH: Sokkoló adatok futottak be a magyar gazdaság helyzetéről

Emellett szerdai jelentésükből kiderült, hogy egyre több gyógyszert vásárolunk, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletekben látványosan csökkent a forgalom.

A KSH friss jelentéséről, amely a kiskereskedelem forgalmának volumenét taglalja, >>ITT<< írtunk bővebben.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Mi folyik itt? Varga Mihály elárulta, mekkora pácban van a kormány

Valódi Hírek