Dobrev Klára bemutatta az árnyékkormány gyermekvédelmi programjának legfontosabb pontjait (+videó)

A 17. árnyékkormányülést követően Dobrev Klára és Molnár Csaba árnyékkormányinfót tartott. Cikkünk frissül.

A 17. árnyékkormányülést követően Dobrev Klára és Molnár Csaba árnyékkormányinfót tartottak a gyermek- és áldozatvédelem területén szükséges azonnali intézkedésekről és az ehhez szükséges 600 milliárd forintos költségvetési átcsoportosításról.

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter megosztotta, hogy sok témakört érintett az árnyékkormány a reggeli ülésén. Mint mondta, itt az ideje megvitatni, hogy milyen az a gyermekvédelem, amely végzi is a dolgát.

Az Orbán-rendszer kiszolgáltatja a gyermekeket, mentegeti a zaklatókat, ráadásul még ki is tünteti őket – fogalmazott.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke, a párt európai parlamenti képviselője és Molnár Csaba, a DK árnyék-kancelláriaminisztere, a párt ügyvezető alelnöke a Demokratikus Koalíció árnyékkormányinfó sajtótájékoztatóján a DK budapesti irodájában 2024. március 6-án.
MTI/Balogh Zoltán

„Ebben a kormányzásban a hatalom, a pénz, és immár kiderült, hogy a ped0filok mentegetése a legfontosabb dolog”

– hangsúlyozta Molnár Csaba, megjegyezve, hogy ez az erkölcsi válság Orbán Viktort és a kormányát mára felemésztette. Lehetnek még szavazói, működhet a propaganda, de ez a „rothadás” feltartóztathatatlan – mondta az árnyék-kancelláriaminiszter.

Dobrev Klára ismertette a gyermekvédelmi programjuk legfontosabb pontjait

Az árnyék-miniszterelnök emlékeztetett az elmúlt hetek sokkoló eseményeire. Mint rámutatott, nincs olyan jóérzésű ember, aki egyetértene azzal, hogy Orbán Viktor kitüntetésre javasol, Novák Katalin pedig köztársasági elnökként kegyelmet ad ped0fíliában közreműködő, vagy ped0fil-bűncselekményeket elkövető embereknek.

Nincs beleírva a gyermekvédelmi törvénybe, hogy ped0filmentegetőknek kegyelmet kell adni, ahogy az sem, hogy a ped0filoknak kitüntetés jár – mutatott rá Dobrev Klára. Hozzátette, jogszabálymódosítással nem lehet megváltoztatni egy olyan rendszert, amely

arra épül, hogy a fideszesekre nem vonatkoznak a jogszabályok.

A gyermekek védelmében is az Orbán-rendszer mihamarabbi bukására van szükség – szögezte le.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) árnyék-miniszterelnöke, a párt európai parlamenti képviselője a DK árnyékkormányinfó sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció budapesti irodájában 2024. március 6-án.
MTI/Balogh Zoltán

Az árnyékkormány az elmúlt másfél évben többször is foglalkozott a gyermekvédelmi szabályokkal. Dobrev Klára az árnyékkormányinfón ismertette a gyermekvédelmi programjuk legfontosabb pontjait.

Áldozatvédelem és bűnmegelőzés

A javaslatuk szerint az egyházi és állami intézményekben, mindenhol, ahol gyermekekkel foglalkoznak, szükséges megfelelő számú szakember alkalmazása. Ők tisztességes bérért segíthetik a gyermekeket, a panaszokat hatékonyan tudják kezelni.

Az árnyékkormány felkérte a Demokratikus Koalíció parlamenti frakcióját, hogy nyújtson be olyan törvénymódosítást, amely szerint a ped0fil-bűncselekményeket, a ped0filokat segítők bűncselekményeit is szigorúbban büntetnék.

Emellett sokkal több képzésre és oktatásra van szükség, csakúgy, mint gyermekvédelmi szakemberre. Az áldozatok védelmével foglalkozó civileket nem szabad elzárni a rendőrségtől, az ügyészségtől, a bíróságtól. Ezeket az embereket meg kell hallgatni, a tapasztalataikat figyelembe kell venni – fogalmazott Dobrev Klára.

Hozzáfűzte, javaslatot tettek arra is, hogy számos más bűncselekményekhez hasonlóan a ped0fíliát segítő bűncselekmények is legyenek európai bűncselekmények.

Fontos, hogy a gyermekjogok védelméért legyen egy ifjúságvédelmi biztos, ombudsman, aki függetlenül és önállóan tud figyelni, támogatni, jelezni, javaslatokat tenni a gyermekvédelemmel összefüggésben – mondta.

Az állami és egyházi intézményekben a rendszerszintű vizsgálat szükséges lenne. Ezért az árnyékkormány

egy állami vizsgálóbizottság felállítását javasolja.

Mindemellett egy áldozatvédelmi-kárpótlási alap létrehozását sürgeti az árnyékkormány.

A gyermekvédelem

Alulfinanszírozott és kevés szakemberrel dolgozik a gyermekvédelem – mutatott rá az árnyék-miniszterelnök. Mint kifejtette,

kulcsfontosságú a létszámhiány orvoslása, valamint a bérek rendezése.

Továbbá fontos, hogy a gyermekvédelmi rendszer elemei, amelyek a jelzőrendszernek, különösen a korai segítségnyújtásnak a részei, kerüljenek vissza az önkormányzatokhoz.

„Gyermekekre, családokra leginkább azok tudnak vigyázni, akik ott vannak helyben!”

– hangsúlyozta.

Dobrev Klára ezért arra kérte a DK polgármestereit, hogy a III. és XIV. kerülethez hasonlóan önkormányzatonként hozzanak létre egy gyermekvédelmi koncepciót.

Hogyan lehet a szükséges változásokat finanszírozni?

A 2024-es költségvetést azonnal módosítani kell, hiszen rögtön szükség van a segítségre – részletezte az árnyék-miniszterelnök.

Kifejtette, hogy egy 500 milliárd forintos gyermekvédelmi csomagra tettek javaslatot. Ez három részből állna:

  • 100 milliárd forintra lenne szükség a gyermekvédelmi intézmények, a nevelőszülői hálózat megerősítéséhez.
  • 93 milliárd forint kell ahhoz, hogy az önkormányzatok 2024-ben már több energiát tudjanak fordítani a jelzőrendszerre, valamint a gyermekjólét- és családsegítő-szolgáltatásokra.
  • A gyermekvédelmi intézményrendszerbe kerülő gyermekek jelentős része a szegénység miatt kerül el a családjától. A XXI. század Magyarországában ez szégyenletes – mutatott rá az árnyék-miniszterelnök. Hozzátette, segíteni kell a rászoruló családokat, meg kell duplázni a családi pótlékot. Ez 307 milliárd forintot jelent.

Dobrev Klára megosztotta, hogy 601 milliárd forint van a Miniszterelnöki Kabinetiroda költségvetésére. Ha ebből 500 milliárdot elvennénk, akkor pont 101 milliárddal több lenne Rogán Antaléknak a propagandahálózat üzemeltetésére, mint amennyit megérdemelnek – összegezte Dobrev Klára.

Mint mondta, az árnyékkormány a javaslatait elküldte a civil szervezeteknek, nyitott minden egyeztetésre, párbeszédre, javaslatra.

Kapcsolódó: Dobrev Klára bemutatta a DK „Tőlük elvesszük, Nektek odaadjuk!” programfüzetét

A Nyugati Fény kérdésére válaszolva Dobrev Klára megosztotta: drámai a helyzet ma Magyarországon a harmadik országból érkező vendégmunkások miatt.

Az Orbán-kormány tisztességes fizetések helyett olcsó, kiszolgáltatott munkaerővel próbálja meg letörni a magyarok bérét. Végképp felháborító, hogy állami támogatással kecsegtet a vendégmunkások behozataláért – részletezte az árnyék-miniszterelnök.

Hozzátette, a költségvetésben lenne fedezet a bérek emelésére, de Orbánék ezt a pénzt máshova akarják elrakni.

Dobrev Klára az utóbbi hetekben több olyan dolgozóval is beszélt, akik a vendégmunkások beözönlése miatt veszítették el az állásukat. Drámai helyzetbe fog kerülni a hazai gazdaság, valamint a társadalom is, ha a kormány nem változtat sürgősen a magyar gazdaságpolitikán.

Azt a pénzt, amelyet most összevissza utalgatnak az oligarchák között,

a tisztességes bérek megteremtésére kell költeni

– hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Orbánék bukása lesz a megoldás a vendégmunkások miatt kialakult krízis kezelésére.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek